Mediji: Hrvatska vojska jede srpski đuveč

Hrvatsko Ministarstvo odbrane nema utjecaj na to gdje i od koga trgovačka društva nabavljaju namirnice za vojsku (Pixsell)

Nakon slučaja sa čokoladicama iz Srbije, koje je dubrovačkoj djeci dijelila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pa se poslije ispričavala veteranima i javnosti, u Hrvatskoj je problem izazvao i srbijanski đuveč, koji se servira pripadnicima Oružanih snaga.

Hrvatski portal 24 sata.hr prenio je izjavu neimenovanog sugovornika, koji ukazuje na to kako Hrvatska uvozi sardine za vojsku iz Mađarske, a da se, unatoč postojanju kampanje “Kupujmo hrvatsko”, uvozi đuveč iz Srbije.

“Ne znam što je gore – srpski đuveč ili mađarske sardine. Kao da živimo na Marsu”, rekao je novinarima priznajući kako ne razmišlja nacionalistički, nego racionalno i zdravorazumski.

“U Hrvatskoj je neobrađeno više od milijun hektara zemljišta, a svake godine neobrađenih parcela je sve više. Iz Slavonije, bogomdane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izvještavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Njemačku jer nemaju posla i nemaju od čega živjeti”, piše 24 sata

‘Uvoz iz Srbije i Makedonije najkvalitetniji’

Srbijanski đuveč hrvatskoj vojsci prodaje obiteljska tvrtka AIPK, koja ima ugovor s državnom kompanijom “Pleter”.

Iz Ministarstva obrane odgovorili su kako je “propisano kakve kalorijske, tehnološke i nutricionističke uvjete svaka namirnica ili obrok moraju zadovoljiti”.

“Međutim, Ministarstvo obrane nema utjecaj gdje i od koga pružatelji usluga, a među njima je i trgovačko društvo ‘Pleter’, nabavljaju te namirnice”, stoji u odgovoru.

Novinari su kontaktirali i s tvrtkom AIPK, koja je navela kako je “hrvatska poljoprivreda uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije najkvalitetniji”.

“Njihova zemljišta ekološki su čista, bez pesticida, nemaju GMO-hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane. Monopol je najveći problem hrvatske države. Uz to, država štedi i javnom nabavom traže se najjeftinije cijene i najkvalitetniji proizvodi, a njih je u toj kategoriji živežnih namirnica najlakše naći baš u ove dvije zemlje”, odgovorili su vlasnici.

Izvor: Agencije