Mediji: Hiljade američkih vojnika dolaze u S. Arabiju

Izvori nisu tačno rekli koliko bi vojnika moglo doći niti bi li oni mijenjali druge američke snage koje bi u sljedećim sedmicama i mjesecima mogle napustiti druge dijelove regije (AP)

Sjedinjene Američke Države planiraju poslati veliki broj dodatnih vojnika, vjerovatno hiljade njih, u Saudijsku Arabiju nakon napada na naftna postrojenja te države 14. septembra, rekao je u petak agenciji Reuters izvor upoznat s tom situacijom.

Pentagon nije odmah odgovorio na upit Reutersa za komentar.

Izvori nisu tačno rekli koliko bi vojnika moglo doći niti bi li oni mijenjali druge američke snage koje bi u sljedećim sedmicama i mjesecima mogle napustiti druge dijelove regije.

Naprimjer, još se čeka objava Pentagona hoće li zamijeniti nosač aviona USS Abraham Lincoln i njegovu napadačku grupu kada s vremenom završi razmještaj na Bliskom istoku.

Jedan od izvora navodi da SAD također razmatra raspoređivanje dodatne zračne odbrane u Saudijsku Arabiju. Ni to Reuters nije mogao potvrditi iz zvaničnih kanala.

Napadi na naftna postrojenja

Razmještaj je dio serije koju u SAD-u opisuju kao odbrambene poteze nakon napada na saudijska naftna postrojenja prošlog mjeseca, a koji su potresli globalna tržišta energenata i otkrili velike rupe u zračnoj odbrani Saudijske Arabije.

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija, kao i nekoliko evropskih država, krive Iran za navedene napade, što  Teheran negira.

Nakon napada Pentagon je prošlog mjeseca objavio da će poslati dodatne trupe i vojnu opremu u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi pojačao sigurnost u regiji. Tada zvaničnici Pentagona nisu objavili detalje plana, ali se vjeruje da bi se razmještanje trupa odnosilo na umjereni broj jedinica (ne hiljade vojnika) i kako bi bio primarno odbrambene prirode.

Zamjenik saudijskog ministra odbrane, princ Khalid bin Salman, brat prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekao je ove sedmice da se susreo s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom i ministrom odbrane SAD-a Markom Esperom, s kojima je razgovarao o regionalnoj sigurnosti i vojnoj saradnji.

De facto vladar Kraljevine, Bin Salman je prošlog mjeseca naveo da Rijad više voli političko rješenje u odnosu na vojno, ali je upozorio da bi cijene nafte mogle skočiti do “nezamislivo visokih cifri” ako svijet ne spriječi Iran.

‘Teroristički napad’

Nekoliko napada na naftnu infrastrukturu u Zaljevu desilo se posljednjih mjeseci i pojačalo tenzije širom Bliskog istoka. Iz SAD-a optužuju Iran da je napao naftne tankere kod Hormuskog tjesnaca u junu i julu, što Teheran negira.

U petak je iranski tanker u Crvenom moru pogođen, kako se sumnja, s dvije rakete kod obale Saudijske Arabije, što je dodatno pojačalo strahove zbog daljnje eskalacije napetosti u regiji Zaljeva.

“Stručnjaci vjeruju da je riječ o terorističkom napadu”, objavila je Iranska studentska novinska agencija (ISNA), ali nije navela na koga iranski zvaničnici sumnjaju da je ispalio rakete.

“Oni koji su iza napada odgovorni su za posljedice ove opasne avanture, uključujući izazivanje opasnog zagađenja životne sredine”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Odnosi Washingtona i Teherana postepeno su propadali od prošlogodišnjeg povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma. Nakon povlačenja Washington je vratio oštre sankcije iranskom naftnom i bankarskom sektoru u, kako kažu, kampanji “maksimalnog pritiska”.

Izvor: Al Jazeera i agencije