Mediji: Haradinaj pozvao SAD, Njemačku i Francusku upomoć

Bez velikih sila neće doći do međusobnog priznavanja, kaže Ramush Haradinaj (Reuters)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ponovo je u četvrtak pozvao SAD da pomogne Kosovu da, kako kaže, u završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine dođe i do međusobnog priznavanja, s tim što je ovog puta obuhvatio Njemačku i Francusku.

Kako piše portal GazetaExpres, Haradinaj je na okruglom stolu u organizaciji FOL pokreta ponovio da je za završnu fazu dijaloga već tražio pomoć SAD-a.

“Ulazimo u završnu fazu dijaloga, koja podrazumijeva međusobno priznavanje. Tražio sam pomoć SAD-a”, kazao je Haradinaj.

Uključiti donosioce odluka

Portal piše da je Haradinaj, međutim, primijetio da će to biti teško ostvarivo u koliko se u dijalog ne uključe “donosioci odluka”, kao što su Donal  Trump, Angela Merkel i Emmanuel Macron.

“Nikada nisam bio u potpunosti uvjeren da ćemo – kada provedemo sporazume – preći u završnu fazu, jer konačna faza zavisi od političke volje velikih. Predsjednik Trump bi trebao da ima vremena da se pozabavi Kosovom u završnoj fazi, kao i kancelarka Merkel i predsjednik Macron”, rekao je Haradinaj.

Ukoliko se velike svjetske sile ne uključe direktno u medijaciju, Haradinaj kaže kako ne očekuje da će u “završnoj fazi dijaloga doći do međusobnog priznavanja”.

Izvor: Agencije