Mediji: Haradinaj odobrio ukidanje granice između Kosova i Albanije

Drecun je za Tanjug izjavio da najavljeno otvaranje granica predstavlja velikoalbanske pretenzije i velikoalbanske ciljeve (Arhiva)

Prištinska Gazetaexpress prenosi da je u Skenderaju/Srbici ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko izjavio da od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova, dodajući da je riječ o odluci albanskog premijera Edija Rame.

Majko, međutim, kako navodi Gazeta, nije pominjao kosovske vlasti, ali zvaničnici u Prištini u četvrtak, i to iz kabineta kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, potvrđuju da je takvoj ideji upravo on dao “zeleno svjetlo”.

“Premijer Ramush Haradinaj, nakon tačne procjene svih informacija iz MEF-a, carine i drugih relevantnih mehanizama, dao je zeleno svjetlo ovom procesu”, navedeno je u odgovoru koji je Express dobio iz kabineta.

Kosovo i Albanija više neće imati klasičnu granicu, a one koji posjećuju dvije zemlje više neće zaustavljati granična policija sa obje strane, navodi Gazeta, dodajući da, “ako sve bude dobro, šengen za dvije zemlje stupa na snagu 1. januara 2019. godine”.

‘Velikoalbanski ciljevi’

Po riječima predsjednika Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovana Drecuna, najave albanskog ministra za dijasporu Majke su “jedan od koraka u realizaciji albanske ideje o stvaranju velike Albanije“.

Drecun je za Tanjug izjavio da najavljeno otvaranje granica predstavlja velikoalbanske pretenzije i velikoalbanske ciljeve.

“Albanija na najgrublji način narušava međunarodno priznate granice Republike Srbije koja je članica UN. I Albanija je članica UN i ona time zapravo želi da realizuje tu zamišljenu ideju o tvorevini ‘velike Albanije’ na način da se u ovoj fazi izbrišu takozvane unutrašnje granice u tom projektu, a to znači granicu između Srbije i Albanije na prostoru KiM, a da se u konačnoj fazi uspostave i spoljne granice ‘velike Albanije'”, kazao je Drecun.

Prema njegovim riječima, najavljeno otvaranje granica je i albansko vršenje pritiska na Srbiju.

“Ovim potezom Albanija vrši pritisak da Srbija ne bude mnogo zahtevna u nastavku pregovora o rešavanju konačnog statusa Kosmeta i zapravo se zalaže ne za postizanje kompromisnog rešenja, već za realizaciju anahronog projekta – ‘velike Albanije’, koji bi doveo do novog regionalnog rata. To je za svaku osudu i neprihvatljivo je”, kazao je Drecun.

Ugrožavanje mira

Istakao je da bi Albanija zajedno sa Albancima u Prištini, omogućujući slobodan prolaz ljudi sa Kosova u Albaniju, dodatno sigurnosno ugrozila cijelu regiju i zapadne zemlje.

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da je izjava albanskog ministra dijaspore neodgovorna i da ugrožava mir na ovim prostorima.

Simić je u izjavi novinarima kazao da se mir ugrožava i šutnjom međunarodne zajednice.

“Međunarodna zajednica ćutke posmatra kako se takvim zapaljivim izjavama ugrožava mir i stabilnost, sve ono za šta se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska lista i direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić, borimo na prostoru Kosova i Metohije”, kazao je Simić.

On je istakao da je to sa druge strane i odgovor za one koji kažu da je potrebno zadržati zamrznuti konflikt.

“Evo šta se dešava: mi ćemo da nabijamo glavu u pesak i oni očekuju da će Albanci da budu mirni, da ćute i ne rade ništa, ali ne, oni već najavljuju kako će ukidati nekakve granice”, naveo je Simić i podsetio da se tu radi o granici između Srbije i Albanije.

Istakao je da je Srbiji potrebno održivo rešenje za Kosovo, koje će, kaže, spriječiti stvaranje “velike Albanije”.

“Svi oni koji su protiv rešavanja i protiv dogovora su oni koji u stvari zagovaraju da se ovakve stvari dešavaju, da Albanci nastave sa ispunjavanjem pretnji, a jedna od tih pretnji jeste i stvaranje velike Albanije”, zaključio je Simić.

Izvor: Agencije