Mediji: Francuska i Velika Britanija mijenjaju identitet muslimana

Ne govorimo o sekularizmu, već o komunitarizmu, koji se naselio u neke dijelove Francuske, tvrdi Emmanuel Macron (Reuters)

Britanski portal Middle East Eye – MEE objavio je članak u kojem autorica Malia Bouattia kaže kako Jedinica za istraživanje, informiranje i komunikacije – RICU, smještena u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Londonu, nastoji “utjecati na promjenu ponašanja i stavova” među britanskim muslimanima kroz različite platforme, uključujući i društvene mreže i film.

RICU već provodi neke od svojih programa u Tunisu, Maroku, Libanu, Jordanu, Alžiru i Pakistanu.

Iako su detalji o operacijama RICU-a u Francuskoj još uvijek nejasni, dokumenti koje je MEE pregledao potvrđuju da su muslimani ključni demografski cilj ove jedinice, i to uglavnom muškarci, starosne dobi između 15 i 39 godina.

U slučajevima Tunisa, Libana i Maroka, autorica pojašnjava da je British Council saopćio da je uspio “uspostaviti platformu koja omogućuje vladi i civilnom društvu da efikasnije komuniciraju kako bi se povećala fleksibilnost i smanjio rizik od radikalizacije i regrutacije koju provode nasilni ekstremisti”.

‘Otvoreno neprijateljstvo prema muslimanima’

Treba se zapitati, kazala je autorica, kako se, s obzirom na povijesni kontekst Francuske, može pokrenuti takav projekat, pogotovo što je ova zemlja poznata po svom otvorenom neprijateljstvu prema muslimanima, migrantima i ljudima druge rase, kao i pokušajima da otvoreno izolira te ljude?

Slogan francuske države “Sloboda, jednakost i bratstvo” često je nespojiv s njenom agresivnom i sekularnom primjenom nacionalnih vrijednosti, koje se opisuju kao direktna suprotnost islamu, a time i muslimanskom stanovništvu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je prošlog mjeseca, kada je govorio o muslimanskim zajednicama, da se “ne bismo trebali sakrivati kada govorimo o sekularizmu. Zapravo, ne govorimo o sekularizmu, već komunitarizmu, koji se naselio u neke dijelove naše republike.”

Obećavajući da će se oduprijeti političkom islamu, Macron je dodao: “Govorimo o ljudima koji, u ime religije, provode politički projekt”.

Također je pozvao da se poveća kontrola nad međunarodnim sredstvima koja neke organizacije primaju te na poštivanje Zakona o sekularizmu iz 1905. godine.

Bouattia ističe da su ove izjave otkrile mnogo toga, poput toga da se francuski sekularizam danas pretvorio u otvoreni rat protiv muslimana, njihovog političkog života i njihovog mjesta u državi.

Teško je razumjeti kako se takva situacija može ublažiti kulturnim i medijskim intervencijama, kazala je.

Napada na građanska prava

Od napada u Parizu 2015. godine islamofobija je nastavila rasti alarmantnom brzinom, pod Vladom koja nastavlja ozakonjivati mržnju, kako je to opisala.

Autorica zaključuje da će rad RICU-a vjerovatno dodatno institucionalizirati rasizam u Francuskoj, baš kao što je to učinio i britanski protuteroristički program, koji je napao građanska prava svih.

Na kraju teksta ona postavlja pitanje: Može li Francuska to postići potajnim širenjem muzike, umjetnosti i društvenim medijima kako bi normalizirala državnu represiju i isključivanje koje je usvojila ova država? Ili će to učiniti na potpuno nove i različite načine?

U oba slučaja, to neće biti u interesu muslimana u Francuskoj ili bilo gdje drugdje.

Izvor: Al Jazeera