Mediji: Federer odbio poziv Saudijske Arabije

'Odluka je bila veoma brza', rekao je švicarski teniser (EPA)

Roger Federer odbio je poziv da igra na planiranom egzibicijskom meču u Saudijskoj Arabiji u decembru na kojem su se njegovi rivali Novak Đoković i Rafael Nadal obavezali učestvovati.

Saudijska Arabija pod sve je većim pritiskom međunarodne zajednice nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra. On je bio kolumnista Washington Posta koji je kritikovao poteze saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, podsjeća Associated Press.

Nadal i Đoković ostavili su otvorenu mogućnost da ne nastupe na egzibicijskom meču u Džedi 22. decembra, ali se nisu povukli. Oba tenisera obrazložila su to time što su pozive dobili prije najmanje godinu.

Upitan u Parizu je li i on ranije pozvan, Federer je odgovorio da su “i s njim kontaktirali”, a potom objasnio zašto je odbio učestvovati, prenosi AP.

‘Brza odluka’

“Nisam želio igrati tamo u to vrijeme. Dakle, za mene, to je bila veoma brza odluka”, rekao je osvajač 20 Grand slam titula.

Amnesty International pozvao je Nadala i Đokovića da otkažu meč u Džedi.

“Naravno, svjestan sam situacije. Međutim, obavezao sam se prije godinu da ću igrati tamo. Moj tim razgovara s njima i analizira stvari. To je to”, rekao je Nadal na pitanje o učešću na turniru. Dodao je da je užasno što je jedan novinar izgubio život. “Znam da se tamo dogodilo nešto veoma loše. Pratimo kako se razvija situacija i nadam se da će se stvari razjasniti što prije”, rekao je španski teniser.

Đoković je također jasno rekao da je odluka da igra davno donesena.

“Obavezali smo se prema njima prije više od godine, tačnije, prošle godine”, rekao je on. “To je bila moja profesionalna teniska odluka. Naravno da znam, svjestan sam šta se događa i to je, naravno, tužno.”

Zahtjev za izručenje

Dodao je da je njegov tim u kontaktu s ljudima iz Saudijske Arabije.

“Moramo dobiti više informacija o tome šta se događa kako bismo mogli donijeti racionalnu odluku je li dobro ići ili nije”, istakao je Đoković.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je ranije Vladu Saudijske Arabije da osumnjičene za ubistvo Khashoggija vrati u Tursku kako bi im se moglo suditi.

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija insistirala je više od dvije sedmice na tome da je on izašao iz konzulata da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a zatim su saudijski tužioci okarakterisali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

Rijad je objavio da je 18 osoba uhapšeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno u okviru istrage o tom slučaju.

Turska optužuje Saudijsku Arabiju da je na dan ubistva Khashoggija poslala u Istanbul tim od 15 ljudi, zadužen da ubije novinara, i potom pokušala prikriti zločin.

Izvor: Agencije