Oglasi

Mediji: FBI krije izvještaj o prijetnji bijelih supremacista u SAD-u

'The Daily Beast' otkrio je da će FBI sakriti izvještaj sa detaljima o terorističkoj prijetnji bijelih supremacista.
Nasilje bijelih supremacista "najveći je dio" domaćeg terorizma u SAD-uEPA

Američki portal The Daily Beast otkrio je da će Federalni istražni ured (FBI) sakriti izvještaj sa detaljima o terorističkoj prijetnji koju predstavljaju bijeli supremacisti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Portal smatra da prikrivanje ovog izvještaja o domaćem terorizmu koji su zakonski obavezni dostaviti prije predsjedničkih izbora u novembru predstavlja kršenje zakona.

FBI je trebao objaviti svoj izvještaj u junu, u kojem je sakupljeno mnoštvo trenutno nedostupnih podataka o domaćem terorizmu, što je klasifikacija koja uključuje nasilje bijelih supremacista.

Prema Zakonu o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), FBI je dužan definirati oblike domaćeg terorizma i ideologije povezane s ovom vrstom terorizma, te ono što FBI i njegovi partneri rade u borbi protiv istog. 

Iako američki predsjednik Donald Trump "lažno" opisuje štetu koju su ljevičari tokom svojih demonstracija nanijeli imovini kao "terorizam", raste sumnja da FBI nastoji spriječiti da američka javnost sazna razmjere glavne terorističke prijetnje u zemlji prije izbora na kojima bi moglo biti nasilja zbog iste te prijetnje.

Web portal The Daily Beast ističe u svom izvještaju da se direktor FBI-a Christopher Wray ne slaže s Trumpom, što je demokratskog predstavnika Benniea Thompsona, koji je na čelu Odbora za nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma, uvjerilo kako je mala vjerovatnoća da će trenutna američka administracija pozitivno razmotriti izvještaj FBI-a.

Stvarni teroristi

Thompson je izjavio za The Daily Beast kako smatra da američka javnost treba znati ko su "pravi teroristi u ovoj zemlji, na temelju obavještajnih podataka FBI-ja." Izrazio je uvjerenje da bi se Christopher Ray "ako preduboko zagazi u tu stvar, mogao utopiti ili dobiti otkaz".

Izvještaj, pripremljen prema Zakonu o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), trebao bi sadržavati sve detalje od broja agenata i obavještajnih analitičara kojima FBI i Odjel za nacionalnu sigurnost dodjeljuju zadatke rješavanja problema domaćeg terorizma i nasilnih incidenata koji su se dogodili od 2009. godine, pa sve do klasifikacije domaćeg terorizma u odnosu na druge prijetnje.

Također bi se trebali detaljno objasniti razlozi koji iziskuju "nužnost promjene službenika, uloga, resursa ili odgovornosti unutar savezne vlade kako bi se moglo učinkovitije baviti pitanjem domaćih terorističkih aktivnosti."

Na saslušanju pred Odborom za nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma, Christopher Ray je opisao nasilje bijelih supremacista kao "najveći dio" domaćeg terorizma.

The Daily Beast smatra taj opis "indirektnim priznanjem da je terorizam bijelih supremacista, a ne džihadistički terorizam, glavna teroristička prijetnja s kojom se Sjedinjene Američke Države suočavaju 2020. godine".

Dodaje da mora biti jasno da terorizam bijelih supremacista proizlazi iz 400 godina američke povijesti, i da ne postoji nijedan drugi oblik terorizma koji je tako smrtonosan, otporan i autentično američki.

Izvještaj The Daily Beasta skreće pažnju na nedavni uspjeh FBI-ja da spriječi zavjeru grupe naoružanih desničara koji su namjeravali izvršiti otmicu demokratske guvernerke Michigana Gretchen Whitmer. Ističe da su akcije agencija za provođenje zakona protiv bijelih ekstremista u porastu, a u posljednje spadaju optužbe protiv članova bijele rasističke bande koja djeluje u tri američke države.

Elizabeth Neumann, koja je od marta 2018. do aprila 2020. obavljala dužnost pomoćnice ministra nacionalne sigurnosti za borbu protiv terorizma, kaže da ne sumnja da je FBI upotpunosti svjestan svih slučajeva takve vrste.

Prema Mikeu Germanu, bivšem specijalnom agentu FBI-a koji se infiltrirao u bijele supremacijske grupe i uhapsio veći broj njih devedesetih godina prošlog vijeka, agencije za provođenje zakona i reda, "ako ispravno rade svoj posao, moraju to dokazati obavezivanjem na otkrivanje potrebnih podataka".

"Te agencije kriju informacije, što me navodi da kažem da izjave njihovih dužnosnika, iako ih cijenim, nisu ništa drugo nego priznavanje očitog", dodao je.

Prema The Daily Beastu, brojni veterani američkih službi nacionalne sigurnosti upozoravaju na potencijalnu opasnost od nasilja bijelih ekstremista paralelno s izborima, posebno uz stalno podsticanje samog Trumpa koji tvrdi da demokrati planiraju ukrasti izbore.

Elisa Slotkin, demokratska zastupnica u Zastupničkom domu i bivša analitičarka Centralne obavještajne agencije (CIA), očekuje takve nemire, ali vjeruje da nasilje neće biti velikih razmjera.

Američki portal naglašava da rasprave koje se vode u kuloarima FBI-ja o teroru bijelih supremacista karakterizira "dvosmislenost i nedostatak transparentnosti''.

FBI je bijeli supremacizam svrstao u jednu od 11 potkategorija "promatranog" domaćeg terorizma, no nedavna rutinska biroktarska reorganizacija ga je uključila u širu kategoriju nazvanu "rasno motivirani nasilni ekstremizam".

To podrazumijeva da je teror bijelih supremacista proporcionalan nasilnom ekstremizmu nebijelaca "koji ne postoji". ''Mislim da je to prešućivanje problema'', rekao je Thompson za The Daily Beast.  

Nizak prioritet

Još od 2018. godine, FBI je ekstremizam krajnje desnice označio "najnižim prioritetom" unutar svojih napora u borbi protiv terorizma. Međutim, 2019. je bila presudna godina za eskalaciju takvog nasilja.

Djelimične statistike, uključene u izvještaje Odjela za nacionalnu sigurnost, pokazuju da su bijeli supremacisti bili odgovorni za polovicu od 16 nasilnih napada počinjenih 2018. i 2019. godine, koji se pripisuju lokalnim ekstremistima, a rezultirali su pogibijom 39 od ukupno 48 ljudi ubijenih u svim tim događajima.

The Daily Beast je citirao dužnosnika FBI-a koji je rekao da su 2019. uhapsili 107 osoba koje su bile "predmet istrage o pitanjima vezanim za domaći terorizam", ne navodeći broj bijelih supremista među njima, a uhapsili su i 121 osobu koja se dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom.

Dužnosnik je dodao da je FBI u posljednje dvije godine uhapsio više osoba koje su bile podvrgnute istrazi vezano za domaći terorizam nego što ih je uhapšeno zbog djela povezanih s međunarodnim terorizmom.

Farhana Khera, izvršna direktorica organizacije Muslimanski advokati, krivi FBI za obrušavanje na muslimane. FBI je dugo vremena stavljao američke muslimanske zajednice širom zemlje pod veo sumnje, rekla je Farhana.

Naglasila je da je FBI "mapirao i analizirao muslimanska preduzeća, infiltritao se u njihove bogomolje i učio svoje mlade agente da je islam izvor terorističke prijetnje zemlji".

"Posljednjih dvadeset godina često smo mogli čuti od federalnih službi za provedbu zakona o njihovim naporima koji su poduzeti da razumiju ove (islamističke) grupe i njihovu motivaciju, metode regrutiranja i metodologiju, ali nikada nismo čuli ništa o bijelim supremacističkim skupinama", rekla je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.