Mediji: Facebook podatke dijelio proizvođačima telefona

Zbog skandala s kompanijom Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg je svjedočio u Kongresu SAD-a i Evropskom parlamentu (EPA)

Američki list New York Times tvrdi da je Facebook postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Apple, Samsung, BlackBerry, Microsoft i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost oko toga čega se korisnici odriču kad koriste tu društvenu mrežu.

Facebook negira navode medija da je pružao obimne informacije o svojim korisnicima i njihovim prijateljima trećim stranama, kao što su proizvođači telefona.

Kompanija napominje da nije saglasana sa navodima lista da joj je softver, koji je razvila pre 10 godina, pomogao da dobije pristup uređajima kao što je ajfon.

Ime Archibong iz Facebooka navela je na blogu da je kompanija zadržala čvrstu kontrolu nad tehnologijo, poznatom kao aplikacioni programski interfejs i da nije upoznata ni sa kakvom zloupotrebom firmi sa kojima je sarađivala.

Afera s Cambridge Analyticom

S druge strane, New York Times tvrdi da je Facebook dozvolio kompanijama da pristupe podacima prijatelja korisnika bez njihovog izričitog pristanka, prenosi AP.

Prema navodima lista, pojedini proizvođači uređaja mogli su da prikupe lične podatke tih prijatelja iako su oni bili pod utiskom da su zabranili bilo kakvu podelu svojih podataka.

Ovo je druga afera koja potresa popularnu društvenu mrežu, nakon što je objavljeno da je kompanija za prikupljanje podataka Cambridge Analytica koristila podatke više miliona korisnika Facebooka.

Zbog toga je osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg svedočio u američkom Kongresu i u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije