Mediji: Evropski sistem za zaobilaženje američkih sankcija Iranu

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif s evropskim kolegama

Kolumnistica Forbesa Frances Coppola piše da je Evropa pronašla način da zaobiđe sankcije nametnute Iranu, pojasnivši da su vlade Velike Britanije, Francuske i Njemačke uspostavile i aktivirale Sistem posebne namjene – SPV, poznat kao INSTEX, kako bi se evropskim kompanijama omogućilo da nastave trgovati s Iranom kroz ugovore u kojima se ne koristi dolar i bez kršenja američkih sankcija.

“Tri vlade su najavile uspješnu provedbu INSTEX-a na sastanku Zajedničke komisje Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja – JCPOA 28. juna 2019. godine. Sastankom je predsjedavala generalna sekretarka Evropske službe za vanjsko djelovanje – EEAS Helga Schmid, a prisustvovali su predstavnici Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Irana”, piše Coppola u svom tekstu objavljenom u magazinu Forbes pod naslovom “Evropa zaobilazi američke sankcije nametnute Iranu”.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija izvijestile su sudionike da je INSTEX postao operativan i dostupan svim državama članicama Evropske unije te da se prve transakcije obrađuju, navodi se u članku.

Washington još bez komentara

Također se pojašnjava da su pojedine države članice EU-a u procesu pridruživanja novom sistemu kao dioničari te da se ulažu napori za otvaranje INSTEX-a za ekonomske subjekte iz zemalja izvan EU-a.

U maju 2018. godine SAD donosi odluku o jednostranom povlačenju iz JCPOA, poznatijeg kao “sporazum o nuklearnoj energiji s Iranom”, kada ponovo uvodi sankcije iranskom sektoru za izvoz nafte.

No, druge zemlje, uključujući zemlje članice EU-a, odbile su slijediti taj primjer, tvrdeći da Iran ispunjava uvjete sporazuma i da je odluka SAD-a o ponovnom uvođenju sankcija bila neopravdana.

Kada se SAD povukao iz JCPOA-a, objavio je da će kompanije koje krše ponovno uvedene sankcije biti suočene s oštrim kaznama.

Autorica ističe da Washington još uvijek nije komentirao saopćenje da je sistem INSTEX pušten u rad te predviđa kako bi se takvo prkošenje američkim sankcijama Iranu moglo smatrati neprijateljskim činom, pogotovo ako se uzme u obzir povećanje napetosti na relaciji SAD – Iran zbog obaranja američke bespilotne letjelice.

Izvor: Mediji