Mediji: Evropska unija ne smije odustati od Balkana

Za sada nema konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom (AP)

Europska unija ne bi trebala odustati od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla oslabiti umjerene i reformske struje u regiji, ocijenio je britanski list Financial Times.

Prema pisanju tog lista, EU bi mogao učiniti povijesnu grešku na Balkanu, jer lideri Unije na summitu u lipnju trebaju odlučiti o pristupnim pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Odluka treba biti jednoglasna, ali neke članice, poput Francuske i Nizozemske, oklijevaju s narednom fazom proširenja Unije, navodi FT.

Diskreditacija umjerenih struja

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje eurozone i izbjegavanje mjera koje bi mogle jačati nacionalističke i populističke struje, ali bi se to moglo okrenuti protiv Unije, koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra list.

Navodi i primjer rješavanja spora Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da “odustaje od ultranacionalizma prethodnika”.

Narod Sjeverne Makedonije možda će se zapitati hoće li EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomacija i vješto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima.

Takvo kašnjenje bi odgodilo reforme u Sjevernoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a to bi moglo oživjeti i makedonski šovinizam, ocjenjuje list.

“Ako vrata EU-a ostanu zatvorena, umjerene struje mogu biti diskreditirane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Sjevernoj Makedoniji, a Albanija ostavljena još čekati. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma”, navodi FT, dodajući da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje “velike Albanije”.

Utjecaj Rusije, Turske i Kine

Britanski list smatra da bi takav scenarij dodatno otežao napore za rješavanje problema između Srbije i Kosova i pojačao tenzije između Bošnjaka, Hrvatska i Srba u Bosni i Hercegovini.

“Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU-a, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano miješanje”, dodaje list, navodeći utjecaje Rusije, Turske i Kine.

“Oni koji kritiziraju proširenje EU-a u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvaliteta demokracije i pravne države niža u odnosu na norme EU-a, ali će povjerenje regije u Uniju i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo biti umanjeni ako EU na summitu u lipnju ne uputi pozitivan signal”, zaključuje Financial Times.

Izvor: Agencije