Mediji: EU ne podržava negiranje zločina na Kosovu

Kosovski Albanac tokom posjete spomen-zidu ubijenim stanovnicima mjesta Račak (EPA)

Prištinska Gazeta ekspres je u petak objavila odgovor koji je dobila od službe za saradnju s medijima Evropske unije, a u kojem se navodi da je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je “masakr u Račku izmišljotina Williama Walkera” neprihvatljiva za EU.

“Poricanje i revizionizam u suprotnosti su s vrijednostima EU-a i u suprotnosti s projektom integracije Zapadnog Balkana u EU”, navodi se u odgovoru iz Brisela, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Gazeta ekspres, prema navodima iz EU-a, “nema prostora da se negiraju ili relativiziraju događaji koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999. godine”.

List navodi da u Briselu kažu da regiji Zapadnog Balkana trebaju pomirenje, iskren rad i poštovanje prema žrtvama.

Zapadnom Balkanu treba pomirenje

“Vlasti bi trebale raditi na tome da osiguraju da se prošlost vrednuje pošteno i s uvažavanjem prema žrtvama. Regiji je potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa”, saopćeno je iz pres službe EU-a, prenosi list.

Što se tiče dvogodišnje zatvorske kazne za bivšeg ministra u vladi Kosova Ivana Todosijevića zbog izjava o masakru u Račku, EU smatra, kao navodi Gazeta ekspres, da je na sudovima da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična djela.

“Kazna mora biti proporcionalna uzimajući u obzir sve elemente slučaja”, navodi se u odgovoru iz EU-a.

Račak je mjesto u kojem je vojska tadašnje Savezne Republike SR Jugoslavije tokom rata na Kosovu 15. januara 1999. godine ubila 45 ljudi, što je bio povod za NATO bombardiranje, koje je počelo 24. marta te godine i trajalo 78 dana, izbacivši snage Slobodana Miloševića sa Kosova.

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u vladi Kosova Ivan Todosijević osuđen je u četvrtak u Osnovnom sudu u Prištini na dvije godine zatvora, zbog “podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju” zbog izjave u kojoj je naveo da je slučaj Račak “izmišljen” i da su ga izmislili, kako je rekao, “albanski teroristi”.

Krivična prijava i protiv Vučića

U Todosijevićevu zaštitu stao je Vučić, nakon čega je nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, advokat Tom Gashi, izajvio da je u petak podnio prijavu Specijalnom tužilaštvu u Prištini i protiv predsjednika Srbije, prenosi Beta, pozivajući se na portal Kossev.

U krivičnoj prijavi se navodi da je srbijanski predsjednik “negiranjem masakra u Račku” i “podrškom” Todosijeviću “namjerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju između etničkih grupa – Srba i Albanaca koji žive na Kosovu”.

Prema krivičnoj prijavi, Vučić je tom izjavom “počinio krivično djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju”.

Izvror: Agencije