Mediji: Emiratski zatvor u francuskoj plinari u Jemenu

UAE je 2017. osnovao vojnu bazu i zatvor u okviru plinskog kompleksa, na službeni zahtjev Vlade Jemena (Reuters)

Francuski list Le Monde otkriva da Ujedinjeni Arapski Emirati vode zatvor u plinari u Jemenu, kojom upravlja francuska kompanija Total, pozivajući se na nekoliko svjedočenja koja su dobili od međunarodnih organizacija za ljudska prava, bivšeg zatočenika i porodice drugog zatvorenika.

Francuska kompanija Total ima 39,6 posto dionica u tom ogromnom plinskom kompleksu u regiji Balhaf, na jugu Jemena, kojom upravlja lokalna kompanija Yemen LNG.

To industrijsko mjesto zatvoreno je u proljeće 2015, od početka rata u Jemenu, a procjenjuje se da je plinara koštala 4,3 milijarde eura.

Le Monde je prikupio svjedočenja koja potvrđuju izjave bivšeg zatvorenika i porodice drugog osuđenika da su zatvorenici u zatvoru u Balhafu bili sve do polovine ove godine.

Francuski list piše da je informacije dobio iz svjedočenja koje su prikupili Amnesty International, grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda za Jemen, kao i nevladine organizacije i jemenski aktivisti, koji su potvrdili postojanje zatvora unutar vojne baze koju je na istom mjestu uspostavio UAE.

Obračuni, hapšenja i mučenja u zatvorima

Le Monde navodi, pozivajući se na svjedočenja, da su zabilježeni slučajevi nestanka osoba za koje se sumnja da pripadaju mreži Al-Kaida ili stranci Islah.

Neki od njih često su bili žrtve neosnovanih sumnji, ličnih obračuna ili proizvoljnih hapšenja.

Svjedoci, također, navode da su zatvorenici bili izloženi teškom mučenju u zatvorima.

Le Monde postavlja pitanje je li tačno da kompanija Total nije znala da je u okviru tog kompleksa zatvor, gdje još ima jemenskih zaposlenika koji rade na održavanju industrijskih postrojenja.

Total i francuska država, koja je podržala industrijski projekt te kompanije u Jemenu, ne mogu zanemariti činjenicu da su brojni stanovnici Shabwe govorili o proizvoljnim hapšenjima i pritvorima u pokrajini, upirući prstom na Balhaf, gdje je glavna vojna baza u regiji.

‘Privremene pritvorske ćelije u bazi’

Total nije ni potvrdio ni demantirao postojanje emiratskog zatvora unutar objekta u Balhafu.

Predstavnik lokalne kompanije Yemen LNG, kojom upravlja Total, rekao je da se “ne miješaju u ono što vojnici tamo rade”.

Francuska korporacija također je navela da ne raspolaže sredstvima koja joj omogućavaju da uloži prigovor na vojno prisustvo unutar objekta ili traži upotrebu vojne sile zbog stvari koje se tamo događaju.

Zvaničnik saudijsko-emiratske koalicije koja se bori u Jemenu potvrdio je za taj list postojanje “privremene pritvorske ćelije” u bazi.

U istom kontekstu zvaničnik UAE-a demantirao je u razgovoru za list optužbe za mučenje zatvorenika, smatrajući to “propagandom za podrivanje vjerodostojnosti napora za poraz Al-Kaide”.

Brutalne torture i mučenja na ‘roštilju’

UAE je sredinom 2017. osnovao vojnu bazu i zatvor u okviru plinskog kompleksa, na službeni zahtjev Vlade Jemena, s obzirom na to da je rad u plinari bio obustavljen nakon izbijanja rata.

Plinara je osiguravala 45 posto budžetskih prihoda jemenske države.

Ranije je istraga agencije Associated Press otkrila postojanje tajne mreže zatvora u Jemenu kojom upravlja UAE, gdje su zatočenici podvrgavani različitim oblicima mučenja.

Agencija je navela da su dokumentirani i potvrđeni slučajevi nestanka stotina ljudi u tim tajnim zatvorima nakon proizvoljnog hapšenja prilikom gonjenja članova Al-Kaide.

Prema informacijama koje je dostavila ta agencija, u tim zatvorima zabilježeni su slučajevi brutalne torture, pa čak i mučenja na “roštilju”, odnosno vezivanja zatvorenika za ražanj poput pečenja i mučenja nad vatrom.

Izvor: Agencije