Mediji: Egipat pomagao CIA-i u mučenju

Izvještaj američkog Senata branitelje ljudskih prava u Egiptu podsjeća na period Hosnija Mubaraka (AFP)

Američki magazin Time otkriva da je Egipat bio glavno uporište za ispitivanje i mučenje zatvorenika koje je provodila američka Centralna obavještajna agencija (CIA).

Magazin navodi da izvještaj Obavještajnog odbora američkog Senata, o kršenjima ljudskih prava koja je provodila CIA, za branitelje ljudskih prava predstavlja podsjetnik na egipatski period vladavine Hosnija Mubaraka, kada je Kairo slovio kao primjer za mučenja po ovlaštenju.

U izvještaju se dodaje da saradnja između Washingtona i Kaira u oblasti mučenja po ovlaštenju nije samo prošlost, jer Egipat i dalje vrši mučenja širokih razmjera.

Prema magazinu, Egipat je započeo saradnju sa SAD-om na polju ispitivanja i mučenja 1995. godine, kada je Kairo primio desetke zatvorenika, od kojih je veliki broj brutalno zlostavljan.

Magazin dodaje da je Egipat bio glavno odredište za program tajnih deportacija gdje je vršen transfer zatvorenika u druge zemlje na ispitivanje.

‘Lažna stabilnost’

Prema pisanju Timea, Muhammad Lutfi, izvršni direktor egipatskog Komiteta za prava i slobode je rekao: „Vidimo danas sve više slučajeva prisilnog nestanka u koje su umiješane vojne obavještajne službe i Agencija za nacionalnu sigurnost.“   

Lutfi nastavlja da stabilnost kojoj teži vanjska politika SAD-a, a koja se želi se postići borbom protiv terorizma i to na ovaj način, zapravo predstavlja „lažnu stabilnost.“

Sjedinjene Američke Države objavile su u utorak dugo očekivani izvještaj o CIA-inim ispitivanjima osumnjičenih na napade na SAD 11. septembra 2001.

U zaključcima Obavještajnog odbora američkog Senata o Programu pritvaranja i ispitivanja, koji je okončan 2009. godine, navodi se da su “ispitivanja CIA-inih zatvorenika bila brutalna i mnogo gora nego što je CIA prikazivala političarima i drugima”.

U izvještaju na 6.200 strana, od kojih je samo nekoliko stotina objavljeno, dodaje se da su uslovi u kojima su držani zatvorenici bili mnogo gori nego što je to CIA javno predstavljala.

Izvor: Al Jazeera i agencije