Mediji: Egipat gradi zid na granici s Pojasom Gaze

Vojska gađala podzemnu infrastrukturu Hamasa i vojne punktove, kaže se u saopštenju (Reuters)

Egipat je krajem prošlog mjeseca počeo izgradnju novog sigurnosnog zida na svojoj granici s Pojasom Gaze, saopćio je izraelski Kanal 7, no egipatska strana nije izdala nikakvo službeno saopćenje u vezi s tim.

Izraelski kanal navodi da će zid biti dug dva kilometra, počevši od graničnog prijelaza Kerem Shalom na jugu do kopnenog prijelaza Rafah na sjeveru, kako bi se spriječio prelazak pobunjenika u Egipat preko kopna i kroz podzemne tunele.

Zid će biti visok šest metara iznad zemlje i izrađen od armiranog betona. Također će se protezati pet metara ispod zemlje, navodi izraelski kanal.

Takav potez uslijedio je kao dio novih projekata Egipta koji imaju za cilj poboljšati sigurnost na granici s Pojasom Gaze, prenosi Kanal 7.

Prošlog petka američki portal Monitor saopćio je da se novi zid gradi samo deset metara od starog zida, koji je Egipat sagradio na granici s Pojasom Gaze početkom januara 2008.

Otkriven tunel dug tri kilometra

Egipatska vojska objavila je 3. februara da je otkrila tunel dug tri kilometra koji vodi iz Pojasa Gaze do centra egipatskog pograničnog grada Rafaha.

Vijest o otkrivanju tog tunela uslijedila je nedugo nakon ubistva pet egipatskih vojnika i ranjavanja jednog broja njih u istom danu prilikom aktiviranja eksplozivne naprave na jugu grada Sheikh Zuweid, koji graniči s Pojasom Gaze. 

U novembru prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova i nacionalne sigurnosti u Pojasu Gaze (kojim upravlja Hamas) saopćilo je da je spriječilo pokušaj infiltracije naoružanih osoba koje su pokušale ući u Egipat preko južne granice Pojasa.

Izgradnja zida nije prva egipatska mjera takve vrste koja ima za cilj uništavanje palestinskih tunela iz Pojasa Gaze. Kairo je uspostavio tampon-zonu duž egipatske granice s Pojasom Gaze dugu 14 kilometara u oktobru 2014.

Tampon-zona je na početku išla 500 metara u dubinu na egipatskoj strani granice, a u oktobru 2017. proširena je na 1.500 metara.

Izvor: Anadolija