Mediji: Dvostruki suverenitet kao rješenje kosovskog pitanja

Plan bi trebao biti predstavljen na sastanku kojem će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Arhiva)

Francuska i Njemačka namjeravaju na sastanku o rješenju kosovskog pitanja, zakazanog za 29. travnja u Berlinu, predstaviti plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi “donekle zadovoljio zahtjeve Srbije i ponudio ideju dvostrukog suvereniteta”, piše prištinska GazetaExpress, pozivajući se na neimenovane izvore.

Plan bi trebao biti predstavljen na sastanku kojem će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Navodno, taj plan ne uključuje podjelu teritorija, piše prištinski portal.

“Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživati određenu vrstu suvereniteta nad kosovskim Srbima i pravoslavnim crkvama”, tvrdi izvor.

Prema njegovim riječima, “moguće je da će Kosovo prenijeti dio svog suvereniteta na Europsku uniju, a ona će to prenijeti na Srbiju, kako ideja ne bi zvučala previše agresivno”.

‘Stvari neće biti tako jednostavne’

“Spomenuti su razni slučajevi širom svijeta kao način da se ugodi i Beogradu i Prištini, ali stvari neće biti tako jednostavne”, rekao je izvor.

Prethodno je najavljeno da će, na sastanku u Berlinu, biti predložen dokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Kosova i Srbije.

Na sastanak u Berlinu pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani da pošalju i predsjednike i premijere.

Njemačka Vlada je potvrdila da je “cilj Merkel i Macrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije”.

“Stabilnost i pozitivna kretanja u regiji su od velikog značaja za kancelarku [Merkel] i predsjednika [Macrona]. Oni streme da s pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava regija, posebno o odnosima Kosova i Srbije”, navodi se u poruci službenog Berlina.

Izvor: Agencije