Mediji: Djeca iz Vrbanjaca učit će bosanski jezik

Bh. entitetu Republika Srpska i OŠ 'Sveti Sava' naređeno je uvođenje nacionalne grupe predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu (Arhiva)

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca i njihovi roditelji konačno su dobili pravnu bitku koju vode duže od šest godina, navode bosanskohercegovački mediji.

Nakon više godina povlačenja po raznim sudovima i borbe za uvođenje nacionalne grupe predmeta, uključujući bosanski jezik, u područnu Osnovnu školu “Sveti Sava” Vrhovni sud bh. entiteta Republika Srpska donio je odluku u njihovu korist, javlja Oslobođenje.

Iz Vrhovnog suda RS-a potvrđeno je da je uvažen tužbeni zahtjev i utvrđeno da su djeca diskriminirana te da je povrijeđeno njihovo pravo na jednako postupanje u području obrazovanja.

Dodaje se da je tom bh. entitetu i osnovnoj školi naređeno uvođenje nacionalne grupe predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine te angažiranje nastavnika povratnika.

Advokat: Historijska odluka

Također, Vrhovni sud RS-a obavezao je tužene, dodaje Oslobođenje, da na ime naknade troškova postupka tužiocima isplate 22.460 konvertibilnih maraka (približno 11.500 eura).

“Ovo je historijska odluka Vrhovnog suda RS-a kada se radi o pravnim pitanjima iz područja diskriminacije i nejednakog postupanja, prava na obrazovanje na teritoriji RS-a, pitanja nacionalne grupe predmeta, prava povratnika, u ovom slučaju Bošnjaka”, kaže advokat Haris Kaniža, koji zastupa djecu i roditelje.

“Nisam baš bio preveliki optimista. Više sam, na osnovu dosadašnjeg iskustva, očekivao da bi oni mogli ukinuti ranije presude Osnovnog i Okružnog suda i vratiti na ponovni postupak”, dodao je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 19. septembra donio je odluku kojom se usvaja žalba roditelja 128 djece bošnjačke nacionalnosti, učenika područne škole u Vrbanjcima, koja pripada OŠ “Sveti Sava”.

Učenici su učili samo srpski jezik i književnost te srpsku historiju, zbog čega su se njihovi roditelji i žalili, godinama tražeći da u nastavni program bude unesena nacionalna grupa predmeta jer su smatrali da su djeca diskriminirana.

‘Pobjeda za svu djecu u BiH’

Jedan od roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović za Fenu je kazao da je s radošću primio vijest od advokata.

“Za nas roditelje to je velika satisfakcija u našoj borbi, koja traje šest godina. Dobio sam informaciju od advokata da je donesena odluka u našu korist i da niko nema pravo žalbe na tu presudu. Nakon presude mora se uvesti nacionalna grupa predmeta i uposliti nastavno osoblje koji su povratnici. Advokat me obavijestio da će sudske troškove snositi strana koja je izgubila sudski spor”, kazao je Smajlović.

Naglašava da je ovo pobjeda i satisfakcija za svu djecu u Bosni i Hercegovini.

“Ovo nije bila borba samo za našu djecu nego za svu djecu koja trebaju imati ista prava”, zaključio je Smajlović.

Izvor: Agencije