Mediji: Direktor Agrokomerca uhapšen zbog primanja mita

Potencijalnog novog vlasnika Agrokomerca čekaju velika ulaganja (Al Jazeera)

Službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva direktora Agrokomerca iz Velike Kladuše Ermina Mujića, koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s primanjem dara i drugim oblicima koristi, saznaje Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Iz SIPA-e su saopćili da je osumnjičena osoba u svojstvu odgovorne osobe tražila veći novčani iznos na ime određenog zakupa kako bi sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist, a na štetu privrednog društva u kojem vrši dužnost odgovorne osobe.

Sarajevski portal Klix.ba javlja da je riječ o iznosu od 25.000 maraka (12.500 eura).

U toku pretresi

U okviru akcije “Kapija” u toku su pretresi objekata na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Aktivnosti se realizuju po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva Kantona Sarajevo, uz podršku policijskih službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Uhapšena osoba bit će privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predana Tužilaštvu Kantona Sarajevo na daljnje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

Izvor: Agencije