Mediji: Deset razloga zašto Turska želi raketni sistem S-400

Rusija će uskoro isporučiti protivraketni sistem S-400 Turskoj, kao i njegove tehničke specifikacije (EPA)

Turski list Star navodi kako je negativan odgovor Washingtona na zahtjev Ankare za kupovinu sistema protivzračne odbrane Patriot potakao Ankaru da nedavno kupi ruski sistem protivraketne odbrane S-400, što je razbjesnilo Washington, koji je zaprijetio Turskoj ozbiljnim posljedicama.

Ovaj list u vezi s tim navodi deset pitanja i kroz odgovore na njih pojašnjava pitanje nabavke ruskog raketnog sistema S-400 i sukoba koji se oko njega vodi.

Još od početka rata u Siriji, ističe Star, Turska je imala stvarnu potrebu za vlastitim protivraketnim sistemom.

Zbog izostanka podrške Sjevernoatlantskog saveza i činjenice da nije raspoređen protivraketni sistem u Turskoj, ova država je postala uvjerena da mora tragati za alternativom, pogotovo kako su se povećavale potencijalne prijetnje iz Sirije.

Prije odgovora na pitanja, list ističe da će Rusija uskoro isporučiti protivraketni sistem S-400 Turskoj, kao i njegove tehničke specifikacije, u smislu prenosa tehnologije i zajedničke proizvodnje, što se posebno ističe u odnosu na konkurenciju.

Zašto Turska želi sistem protivzračne odbrane?

List na ovo pitanje odgovara time da je Turska suočena s prijetnjom napada balističkim raketama, zbog čega je od NATO-a i tražila protivraketni sistem.

Turska je u 2013. godini rasporedila protivraketni sistem SAMP/T u Adani i Kahramanmarasu, međutim, to je za ovu državu bilo samo privremeno rješenje.

S obzirom na potrebu da se pronađe stalno strateško rješenje, raspoređivanje NATO protivraketnih sistema u ova dva grada nije baš mnogo uvjerilo Ankaru.

Upravo je iz toga proistekla ideja da se počne raditi na proizvodnji i unapređivanju sistema protivzračne odbrane, koji je bio toliko značajan da nije  smio ovisiti o odlukama neke druge zemlje.

U tom kontekstu, bilo je pozitivno to što je Turska počela domaću proizvodnju sistema protivzračne odbrane, dok je istovremeno pokušavala doći do protivraketnih sistema iz drugih država.

Zašto je izbor pao na S-400?

Turska protivraketne sisteme vidi kao prioritet, a u potrazi za zemljama koje ih posjeduju, odgovor Rusije je vidjela kao najpovoljniji i najuvjerljiviji te počinje pregovore s ovom državom o kupovini ovih raketa.

U isto vrijeme, Turska traga i za modernijim protivzračnim sistemima kako bi zaštitila svoj zračni prostor od eventualnih prijetnji, stoga je izbor i pao na ruski S-400.

Tehničke karakteristike S-400

Ovi sistemi smatraju se jednim od najboljih i najpreciznijih na svijetu, a dizajnirani su tako da mogu pružiti snažan odgovor na napade borbenih i izviđačkih aviona, napade balističkih raketa srednjeg dometa, operativno-taktičke balističke rakete, pa čak i na napade hipersoničnih raketa.

Također, ova vrsta raketa je dizajnirana tako da može napasti na različite ciljeve i na različitim udaljenostima, počevši od 40 kilometara pa sve do 600 kilometra pri brzini od 4,8 kilometara u sekundi.

Sistem odgovara na metu u manje od deset sekundi.

Zašto Ankara nije prihvatila američki Patriot?

Kao članica NATO-a, Turska je u 2013. godine i prije davala prednost američkom raketnom sistemu, no Washington je to dočekao s dozom rezerviranosti prije nego što je počeo s raspoređivanjem sistema Patriot u 2013. godini, što smo ranije spomenuli.

Međutim, Turska nije htjela samo rakete, već i tehničke specifikacije i sisteme za proizvodnju.

Washington nije pridavao nikakvu pažnju toj želji i nije reagirao na zahtjeve Ankare.

Ne samo to, Washington je pristao isporučiti Turskoj rakete, ali za ogromne novčane sume u odnosu na iste sisteme iz drugih država.

Ruska ponuda je, pored dobre cijene i kratkog roka isporuke, nudila i transfer tehnologije i zajedničku proizvodnju.

S druge strane, rakete S-400 imale su specifikacije koje je Ankara tražila, a to su sposobnost napada na mete na visini od 10 metara, dok američki projektili mogu izvoditi napade na visini od 60 metara.

Koje je još zainteresiran za S-400?

Rusija je u proteklim godinama uspjela prodati raketne sisteme S-300 Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj i Sloveniji, a prva zemlja koja je došla do sistema S-400 je Bjelorusija u 2016. godini, pa onda i Kina u 2018. godini, a trenutno se vode pregovori s Indijom i Saudijskom Arabijom.

Indija je uistinu ostvarila veliki napredak u ovim pregovorima, potpisavši ugovor o kupovini raketa za pet miliona dolara.

Koji je rok za isporuku sistema S-400?

Turska je potpisala s Rusijom sporazum 2017. godine vrijedan 2,5 milijardi dolara o kupovini dvije od ukupno četiri baterije sistema S-400, a prva serija će biti isporučena u augustu.

Hoće li Turska kupiti i sistem S-500?

Rusija nastavlja razvijati ovu vrstu raketnog sistema, a u bliskoj budućnosti će proizvesti novu generaciju raketa S-500.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za početak ovog pregovora, rekavši: “Možda ćemo, nakon završetka sadašnjeg dogovora o raketnom sistemu S-400, početi s pregovorima o raketnom sistemu S-500.”

Kakvi su stavovi drugih o S-400?

Uzmemo li u obzir da je Erdogan naglasio da neće odustati od kupovine ruskog raketnog sistema i da je istakao kako većina članica NATO-a zapravo posjeduje sisteme S-300, postavlja se pitanje zašto se onda Washington protivi tome da Turska kupi ruski sistem S-400?

Važno je spomenuti, navodi turski list, da je ruski predsjednik Vladimir Putin posebno pozdravio ovaj sporazum, a pozdravio ga je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je istakao da “države NATO-a” mogu raditi zajedničkim snagama s različitim raketnim sistemima koji se smatraju važnim za NATO.

Šta je s reakcijom SAD-a?

Američki State Department nije pozdravio namjeru Turske da kupi ovu vrstu raketa te je zaprijetio da će nametnuti niz sankcija Ankari i ličnostima uključenim u taj dogovor.

Robert Palladino, zamjenik glasnogovornika državnog sekretara SAD-a, kazao je kako je Washington zabrinut u pogledu ovog dogovora.

Također je naglasio da postoji mogućnost preispitivanja odluke o zajedničkoj proizvodnji aviona F-35 s Turskom, kao i bilo kojih drugih sporazuma o oružju u budućnosti.

Također je spomenuo da bi se protiv država ili privatnih institucija uključenih u kupovinu sistema S-400 mogao primjeniti američki zakon CAATSA, odnosno Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije.

Šta je zakon CAATSA?

To je zakon koji je američki Kongres usvojio 2017. godine i poznat je kao Zakon o borbi protiv protivnika Amerike preko sankcija (Counter America's Adversaries Through Sanctionas Act).

Riječ je o režimu sankcija koji se primjenjuje protiv ruskih odbrambenih institucija i organizacija te država koje sklapaju ugovore s njima.

Izvor: Agencije