Mediji: Crna Gora kupuje američke helikoptere

Američki helikopteri su letjelice koje imaju više namjena (EPA)

Ministarstvo odbrane Crne Gore namjerava kupiti višenamjenske helikoptere od američke kompanije Bell Helicopters, a sve u okviru plana modernizacije crnogorske vojske, javljaju podgoričke Vijesti.

Prema njihovim navodima, zaključivanje ugovora se očekuje početkom 2018. godine, kada budu precizirani svi detalji ugovora.

“Nakon prikupljanja ponuda od kompanija koje su ispunjavale zahtjeve propisane tehničkom specifikacijom, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore je, analizirajući sve tehničke aspekte ponuda, predložilo Ministarstvu odbrane da se nabave helikopteri kompanije Bell Helicopters iz Fort Wortha u Teksasu”, potvrđeno je iz ministarstva.

Ove godine je za kupovinu helikoptera predviđeno izdvajanje 29,9 milijuna eura, a planirana je kupovina tri helikoptera.

Konkretno, riječ je o helikopteru tipa “Bell 412 EPI/EP”, letjelici dizajniranoj, opremljenoj i namijenjenoj za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka, navode Vijesti.

Višenamjenske letjelice

Takvi helikopteri namijenjeni su za prijevoz putnika, medicinske evakuacije, traganje i spašavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim ili visokim terenima, ali i nadzor granice.

Uz pilota, mogu primiti do 14 putnika, navodi se na stranica kompanije Bell Helicopters.

Crnogorske vlasti namjeravaju do 2025. godine, osim helikoptera, nabaviti radare za nadzor zračnog prostora, oklopnih vozila za opremanje snaga, transportnih sredstava, kao i različite vrste individualne i kolektivne opreme neophodne za unapređenje sposobnosti Vojske Crne Gore.

Za tu namjenu, navode Vijesti, planirano je izdvajanje ukupno 110 milijuna eura.

Izvor: Agencije