Mediji: Crna Gora kupuje američka oklopna vozila

Vozila JLTV se u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju nasljednikom čuvenog Humveeija i od ove godine ih koristi američka vojska (Facebook/ Oshkosh Defence)

Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je kupiti laka oklopna vozila JLTV američke firme Oshkosh a odluka je nezvanično potvrđena u izjavi crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se Crna Gora i Slovenije opredijelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija, prenosi agencija Beta pozivajući se na portal Balkanska sigurnosna mreža (www.balkansec.net).

Kako ovaj portal navodi, Bošković je to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom u Podgorici, a Slovenci su prvi strani naručilac vozila JLTV.

Ta vozila se u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju nasljednikom čuvenog Humveeija i od ove godine ih koristi američka vojska, a Crna Gora bi tako postala drugi strani korisnik.

„Crna Gora je ove godine planirala izabrati lako oklopno patrolno vozilo pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prijevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku“, piše Balkansec.

„Novo vozilo treba do 2024. godine omogućiti manevar, vatrenu moć, zaštitu i biti opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uređajima za navigaciju.“

Izdvojeno 30 miliona eura

U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je kako je opremanje dvije deklarirane pješadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa, a cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku lakog oklopnog patrolnog vozila u visini do 30 miliona eura ali nije navedena tačna količina vozila koja će biti nabavljena jer će to zavisiti ne samo od osnovne cijene vozila nego i od naoružanja.

Raniji zvanični izvori Ministarstva odbrane Crne Gore navodili su kako je vojsci te države potrebno 67 vozila za deklarirane jedinice.

Pokrenuta je procedura izbora vozila i kontaktirani su vodeći svjetski proizvođači – italijanski Iveco, španska Urovesa, turski Nurol Makina i BMC, izraelski Elbit, američki Lockeed Martin i Oshkosh, a izvještaji ukazuju kako je izbor pao na Oshkosh.

„Boškovićevo pozivanje na izbor Slovenije direktno ukazuje na JLTV, jer je 2018. ugovorena nabavka 38 komada za Vojsku Slovenije. Rok izrade i prijema je 2021-2023. godine“, dodaje portal na koji se poziva Beta.

Masovna proizvodnja

Američke oružane snage izabrale su to vozilo za djelimičnu zamjenu poznatog terenskog vozila Humvee, a to vozilo ima znatno bolju zaštitu od svog prethodnika, ali i veće gabarite.

Najčešće se se od naoružanja koristi mitraljez kalibra 12,7 milimetara, ali može se prema potrebi postaviti manji mitraljez u kalibru 5,56 mm ili 7,62 mm ili automatski bacač granata 40 mm.

Nove varijante mogu koristiti i vrlo efikasan protivoklopni raketni sistem Javelin.

Očekuje se kako će proizvodnja biti masovna i samo za kopnenu vojsku SAD planira se 49.100 komada, a za Marince 5.500 komada.

Izvor: Agencije