Mediji: Čistke u Saudijskoj Arabiji uskoro će biti proširene

Mediji pišu da je Bin Salman 'hapšenjima potpuno učvrstio svoju vlast' (Anadolija)

Informativni portal Intelligence Online otkriva da će “kampanja čišćenja” koja se odvija u Saudijskoj Arabiji uskoro biti proširena i na odbrambeni i sigurnosni sektor.

Portal od svojih izvora prenosi da će se uskoro dogoditi promjene u odbrambenom sektoru, izdvojivši posebno Glavnu upravu za vojnu industriju i državni vojni koncern SAMI (Saudi Arabian Military Industries).

Navodi se da će Nijemac Andreas Schwer, generalni direktor SAMI-ja, prepustiti svoju poziciju Saudijcu.

Portal navodi da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman koristio usluge američke konsultantske firme Kearney za restrukturiranje obrambenog sektora, a radi i na reformiranju Nacionalne garde kako bi bila inkorporirana u Ministarstvo odbrane.

Kearney radi i na reformi Odbora za naoružanje i reviziju vojnih ugovora, kojim predsjedava prestolonasljednik.

Uhapšeni oficiri u vojsci, gardi, policiji

Sa'ad al-Faqih, predsjednik Pokreta za islamsku reformu u Arabiji (MIRA), u intervjuu za Al Jazeeru izjavio je da je na meti “čistke”, kako ju je nazvao, u Saudijskoj Arabiji veliki broj oficira u saudijskoj vojsci, gardi i snagama sigurnosti.

Naglasio je da je cilj vezivanja snaga za hitne intervencije i specijalnih snaga za kraljevski dvor te imenovanje visokih oficira odanih saudijskom prestolonasljedniku u Nacionalnoj gardi to da se sve sigurnosne snage stave pod Bin Salmanovu kontrolu.

Ističe da su izvori iz Rijada u subotu potvrdili da su vlasti 5. i 6. marta provele kampanju hapšenja, koja je obuhvatila istaknute pripadnike kraljevske porodice.

Američki listovi Wall Street Journal i New York Times prenose od dobro upućenih izvora da su uhapšena dva princa, Ahmed bin Abdulaziz, brat saudijskog kralja, i bivši prestolonasljednik Mohammad bin Nayef.

Novine su dodale da saudijske vlasti optužuju tu dvojicu prinčeva za veliku zavjeru te da im prijeti smrtna kazna ili doživotni zatvor.

Također navode da je u akciji uhapšen i princ Nawaf bin Nayef, brat bivšeg prestolonasljednika Bin Nayefa.

MEE: Uhapšeno 20 prinčeva

Dodaje se da su hapšenja obavljena u osjetljivo vrijeme za Saudijsku Arabiju i kraljevsku porodicu, s obzirom na to da je Bin Salmanova odluka da se obustave vjerske posjete Velikoj džamiji u Meki zbog korona virusa izazvala nezadovoljstvo.

New York Times piše da prestolonasljednikovi planovi za modernizaciju saudijske ekonomije nisu pokazali opipljiv napredak, dok su zabrinutosti uzrokovane korona virusom dovele do znatnog pada cijena nafte.

Britanski portal Middle East Eye (MEE) u specijalnom izvještaju objavljenom u subotu prenosi da je u toj kampanji uhapšeno najmanje 20 prinčeva, od kojih je najistaknutiji Ahmed bin Abdulaziz, posljednji živi brat kralja Salmana.

U izvještaju se navodi da su slobode lišeni i princ Nayef bin Ahmed bin Abdulaziz, sin princa Ahmeda, kraljevog brata, zatim bivši prestolonasljednik Mohammed bin Nayef i njegov polubrat, princ Nawaf bin Nayef.

Uhapšen je i Fahd bin Abdullah bin Mohammad, jedan od prinčeva koji su ranije privedeni u hotel “Ritz-Carlton” u Rijadu, u kampanji hapšenja u novembru 2017.

Bin Salman više nema suparnika

Bin Salman je naredio prinčevima iz porodice Al Saud nakon hapšenja da na Twitteru izraze lojalnost prestolonasljedniku, što su trojica prinčeva i učinila, navodi MEE u izvještaju.

Bin Salman, de facto vladar zemlje, optužio je zatočenike da su “stupili u kontakt sa stranim silama, uključujući Amerikance, kako bi izvršili državni udar”, izjavio je izvor za Reuters.

Izvor smatra da je Bin Salman “ovim hapšenjima potpuno učvrstio svoju vlast. Stvar je završena ovom čistkom.”

Istakao je da Bin Salman više nema protivnika koji bi se mogli usprotiviti njegovom usponu na prijestolje.

Izvor: Al Jazeera i agencije