Mediji: Bushati smijenjen zbog protivljenja korekciji granice

Edi Rama, Albanija
Većina medija navodi da je najveći kvalitet novog ministra Genta Cakaja to što je 'jedan od Raminih najlojalnijih vojnika' (EPA)

Odluka albanskog premijera Edija Rame da zamijeni više od polovice ministara uslijedila je nenajavljeno i bez jasnih objašnjenja, a najviše kritika izazvala je smjena šefa diplomacije Ditmira Bushatija, čiji je najveći grijeh, kako navode albanski mediji, protivljenje korekciji granica i razmjeni teritorija između Kosova i Srbije, prenosi Beta.

Promjene su uslijedile nakon dvotjednih studentskih prosvjeda. 

“Studentski prosvjedi ukazali su nam pravac koji trebamo slijediti prema europskoj Albaniji. Promjene u timu Vlade uslijedile su kao posljedica nužnosti da proširimo svoje kapacitete”, naveo je na Twitteru šef zastupničkog kluba vladajućih socijalista u albanskom parlamentu Taulant Balla.

Novi šef diplomatije mladi kosovski Albanac

Mediji, međutim, ocjenjuju kako promjene u Vladi nemaju mnogo veze sa studentskim zahtjevima.

Najviše kritika izazvala je odluka Edija Rame da umjesto iskusnog i uspješnog diplomata Ditmira Bushatija za novog ministra vanjskih poslova postavi njegovog dosadašnjeg zamjenika, mladog i neiskusnog Genta Cakaja, koji se, među ostalim, obrazovao i na Kosovu.

Po većini medija koji kritiziraju Ramin potez, Bushatiju se za najveći grijeh uzima protivljenje ideji o korekciji granica i razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, dok se kao najveća kvaliteta novog ministra Genta Cakaja navodi to što je “jedan od Raminih najlojalnijih vojnika”.

Bushati je ideju o korekciji granica nazvao otvaranjem Pandorine kutije još kad je prvi puta spomenuta, krajem kolovoza, za razliku od Rame, koji je bio otvoren i podržavao započeti dijalog.

Bushatijev sastanak s Pompeom

Albanski diplomati ove su jeseni molili njemačke kolege da utječu na Prištinu da ne nastavlja pregovore s Beogradom u vezi s razgraničenjem.

Pojedini analitičari navode da Rama nije mogao oprostiti Bushatiju što se sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, čime je on zapostavljen.

Uz ocjenu da se na Ramu sada gleda kao na osobu od [turski predsjednik, Recep Tayyip] Erdoganova povjerenja, mediji izražavaju nadu da smjene u albanskoj Vladi nemaju veze s protualbanskim krugovima u srpskoj i turskoj politici.

Izvor: Agencije