Mediji: Britanski razarač upozoren na opasnost od ruskog napada

Kako je Telegraph naveo, nijedan drugi britanski ratni brod osim Duncana nije dobio slično sigurnosno upozorenje (Arhiva)

Velika Britanija strahovala je da bi njena posada na razaraču u Crnoj Gori mogla biti meta napada ruskih agenata nervnim gasom novičokom, prenijele su podgoričke Vijesti pozivajući se na britanski dnevnik Daily Telegraph.

Telegraph je to objavio pozivajući se na klasificirane dokumente britanskog ministarstva odbrane, a u kojima piše da su britanski vojnici u Crnoj Gori u martu ove godine mogli biti meta napada ruskih agenata nervnim gasom novičokom.

Prema tvrdnjama britanskih vlasti, ruski agenti su 4. marta u Salisburyju  novičokom otrovali bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja koji je, kao dupli agent, radio za Britance, i njegovu kćerku Juliju.

Dvadesetak dana kasnije, u trodnevnu posjetu luci Bar, uplovio je razarač Kraljevske mornarice HMS Duncan D-37, zajedno sa španskom fregatom SPS Victoria F-82.

Ta dva broda bila su tada dio Stalne NATO pomorske grupe u Mediteranu, a Duncan je bio komandno plovilo.

Sigurnosni savjeti

Ratni brodovi NATO-a od ulaska Crne Gore u Alijansu prije godinu dana, znatno češće nego ranije uplovljavaju u Bar, gdje obično provode po više dana dok se njihove posade odmaraju i pripremaju za zadatke.

Takav slučaj bio je od 23. do 26. marta sa Duncanom.

“U SMS-u koji je tokom trodnevnog boravka Duncana u Baru poslat svima od 280 članova posade razarača pisalo je: ”Vojni ataše je obavijestio komandu broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na (cenzurirano) grupu koja će biti u ovoj oblasti večeras. Stoga svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju se vratiti na brod najkasnije do 18 sati”, naveo je Telegraph.

Iz britanskog ministarstva odbrane potvrdili su britanskom listu da je tokom boravka razarača u Crnoj Gori posada upozorena na mogući napad ruskih agenata, istakavši da se “sigurnosni savjeti i preporuke svim jedinicama britanske vojske koje se nalaze po svijetu, baziraju na lokalnim procjenama prijetnji i široj geopolitičkoj situaciji“.

Kako je list naveo, nijedan drugi britanski ratni brod osim Duncana nije dobio slično sigurnosno upozorenje.

Izvor: Agencije