Oglasi

Mediji: Brisel prepun ruskih i kineskih špijuna

Prema podacima evropskih diplomata, najmanje 250 kineskih i 200 ruskih špijuna djeluje u prijestolnici EU-a.
List piše da je u Briselu javna tajna da su atašei koji prate diplomate trećih zemalja na prijemima u ambasadama često tajni agentiArhiva

Brisel vrvi od špijuna, naročito ruskih i kineskih, a sigurnosne službe čak upozoravaju diplomate da izbjegavaju određene lokale u okolini institucija Evropske unij, piše njemački list Welt.

Prema podacima Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), "najmanje 250 kineskih i 200 ruskih špijuna djeluje u prijestolnici EU-a", rekle su evropske diplomate za njemački list.

Diplomate potvrđuju da su upozoreni i da izbjegavaju neke konkretne lokale, među kojima su i jedan popularni restoran, kao i kafić u blizini glavne zgrade Evropske komisije i sjedišta EEAS-a.

Kako se navodi, ruski i kineski obavještajci uglavnom rade u ambasadama i trgovinskim predstavništvima svojih zemalja.

Američki i marokanski agenti

List piše da je u Briselu javna tajna da su atašei koji prate diplomate trećih zemalja na prijemima u ambasadama često tajni agenti.

Pored ruskih i kineskih, u Briselu su naročito aktivni i američki i marokanski agenti, navodi Welt.

Njemački list podsjeća i na jedan špijunski slučaj od prije 15 godina kada su u sjedištu Evropskog vijeća tokom zasjedanja premijera i ministara članica, u kabinama namijenjenim prevodiocima pronađene male špijunske kutije koje su se mogle aktivirati izvana.

Tako su prisluškivani razgovori u njemačkoj, britanskoj, španskoj i francuskoj delegaciji.

Sumnjalo se da iza toga stoje SAD i Izrael, ali dokazi nikad nisu pronađeni.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.