Oglasi

Mediji: Boeing žurio da prestigne konkurenciju, avioni padali

Boeing 737 MAX, model aviona koji je u dvije nesreće odnio više od 300 života, proizveden je u žurbi kompanije Boeing da prestigne konkurenciju.
Šefovi Boeinga odustali su 2011. od ideje razvoja novog modela letjelice, piše New York TimesEPA

Boeing 737 MAX, model aviona koji je u dvije nesreće odnio više od 300 života, proizveden je u okviru žurbe kompanije Boeing da prestigne konkurenciju.

Sada se vodi istraga o tome jesu li pritom zanemareni neki ključni sigurnosni problemi, kao i dodatna obuka pilota.

Kako piše New York Times, šefovi Boeinga, suočeni s mogućnošću da American Airlines kupi stotine aviona od Airbusa, 2011. godine odustaju od ideje razvoja novog modela letjelice, na šta bi im otišlo desetljeće, i odlučuju osavremeniti postojeći 737 u roku šest godina.

Sada, međutim, ta žurba da se napravi 737 MAX prijeti da ugrozi reputaciju i profit kompanije, prenosi Tanjug.

U početku u Boeingu nisu bili mnogo zabrinuti zbog najavljenog novog Airbusovog modela A320neo.

Pitanje konkurencije

U sjedištu Boeingovog sektora putničkih aviona u Rentonu, u državi Washington, procijenili su da će taj avion biti skup i nekonkurentan.

Smatrali da ne treba odmah reagirati nego da treba sačekati kraj desetljeća i na tržište izbaciti potpuno novi model aviona.

Boeing dugo nije ni imao razloga brinuti zbog evropske konkurencije.

Ali od kraja 1990-ih sve više niskobudžetnih kompanija kupovalo je A320 da bi Airbus od 2005. preuzeo primat u prodaji.

U dotad arogantnom Boeingu alarm se uključio tek kad se pojavila mogućnost da jedan veliki američki avioprevoznik svoju flotu popuni isključivo Airbusovim avionima.

Tada je krenula žestoka utrka da se zaostatak nadoknadi.

Inženjeri su pritiskani da u kratkim rokovima urade tehnička rješenja i novi dizajn, radnici su premještani iz drugih sektora, a pritom je i budžet bio ograničen.

Mijenjanje aerodinamike

Sadašnji i bivši zaposleni u Boeingu kažu da, uprkos toj užurbanosti, nisu imali nikakve sumnje u kvalitet projekta kad je posao bio završen.

Da bi sustigao Airbus, Boeing je morao na 737 MAX postaviti novi jači i veći motor, što je za sobom povuklo niz izmjena.

Veći motor mijenja aerodinamiku aviona i čini da u nekim okolnostima on lakše gubi uzgon na krilima.

Kako bi se to spriječilo, Boeing je dodao i novi softver, pod nazivom MCAS, koji bi automatski spustio nos aviona ako bi se on nagnuo pod opasnim uglom.

Budući da je novi sistem radio iz drugog plana, u Boeingu nisu smatrali da je za to potrebna obuka pilota, a regulatorne vlasti su se saglasile.

Ispostavilo se, međutim, da se upravo taj novi sistem našao u fokusu istrage posljednjih avionskih nesreća.

Proizvodnja se nastavlja

Boeing sada radi na popravljanju MCAS-a.

Kompanija je pod sve većim pritiskom jer avioprevoznici razmišljaju da odustanu od narudžba ili da traže odštetu.

Proizvodnja u fabrici u Rentonu, međutim, nastavlja se.

Boeing trenutno proizvodi 52 modela 737 mjesečno, većinom 737 MAX, a u aprilu namjerava taj broj povećati na 57, piše New York Times.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.