Mediji: Bin Salman misli da može nekažnjeno progoniti Amerikance

List navodi da su saudijske vlasti obećale pustiti američkog ljekara Walida Fitaihija, ali se to dosad nije dogodilo (Al Jazeera)

Američka administracija zatvara oči pred kršenjima prava koja provodi saudijski režim, što je nagnalo prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da vjeruje da može progoniti bilo kojeg Amerikanca bez kazne predsjednika Donalda Trumpa i njegovog državnog sekretara Mikea Pompea, piše Washington Post.

Američki list u uvodniku navodi, komentirajući Pompeovu posjetu Saudijskoj Arabiji u srijedu, da će posjeta biti usredotočena na kampanju Trumpove administracije protiv Irana, ali da će se na dnevnom redu naći i pitanje ljudskih prava u Kraljevini i američkih građana zatvorenih tamo.

Washington Post iznosi kritike zbog kašnjenja saudijskog režima s ispunjenjem obećanja datog Trumpovoj administraciji da će prekinuti neosnovano gonjenje američkog građanina Walida Fitaihija, ljekara koji je često pružao njegu američkom diplomatskom osoblju smještenom u konzulatu u Džedi.

‘Saudijsko nepoštivanje američkih interesa’

Fitaihi je uhapšen i mučen u novembru 2017, tokom jedne od nasilnih akcija koje je pokrenuo Bin Salman.

U zatvoru je držan 21 mjesec bez ikakve optužbe.

Saudijske vlasti i dalje ne dozvoljavaju da Fitaihi i sedmero članova njegove porodice (svi su američki državljani) napuste tu zemlju.

Američki list navodi da su saudijske vlasti obećale američkim zvaničnicima da će pustiti Fitaihija na slobodu nakon ročišta zakazanog za 9. decembar prošle godine, ali je razmatranje njegovog slučaja više puta odgođeno.

Washington Post izrazio je nezadovoljstvo zbog, kako je to nazvao, saudijskog nepoštivanja američkih interesa, dok Trump u isto vrijeme šalje hiljade vojnika i vojna pojačanja u Zaljev kako bi Kraljevinu zaštitio od iranske prijetnje.

Bin Salman je zaključio iz Trumpovog i Pompeovog odnosa prema brojnim pitanjima da može progoniti novinare, disidente, pa čak i američke građane bez straha da će to utjecati na njegov odnos s Washingtonom, navodi list.

Washington Post kritizira i način na koji se Trumpova administracija bavi pitanjem ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koje je potreslo savjest cijelog svijeta.

Imunitet za ubice Jamala Khashoggija

List navodi da je Pompeo više puta izjavljivao da njegova zemlja istražuje taj slučaj i da će umiješani u zločin odgovarati.

No, Trumpova administracija nije preduzela nikakve važne mjere, osim toga da je glavnim osumnjičenima za zločin uskratila vize za Ameriku.

Američki zvaničnici kontinuirano su vršili pritisak na predsjedničku administraciju da preduzme mjere protiv Sauda al-Qahtanija, Bin Salmanovog savjetnika, koji je optužen da je rukovodio ekipom koja je počnila ubistvo Khashoggija.

Vjeruje se da je on odgovoran za hapšenje i mučenje mnogih uglednih aktivista za ženska prava, ali Qahtani i dalje uživa imunitet.

Izvor: Agencije