Mediji: Bin Salman i dalje u kontaktu sa ‘otpuštenim’ savjetnikom

Američki list Washington Post piše kako, „umjesto da promjeni svoje impulsivno ponašanje, MBS nastavlja sa svojim autokratskim načinom vođenja stvari" (Reuters)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i dalje je u stalnom kontaktu sa svojim savjetnikom Saudom al-Qahtanijem koji je optužen za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, javlja Washington Post.

Američki list, koji se poziva na neimenovane izvore iz SAD-a i Saudijske Arabije, piše kako prijestolonasljednik poznat i kao MBS nastavlja tražiti savjete od Qahtanija.

David Ignatius, dopisnik lista zadužen za sigurnosne teme, poziva se na neimenovanog američkog građanina koji se nedavno susreo sa MBS-om i koji navodi kako je Qahtani u posjetu mnoštva dokumenata i dosjea.

„Ideja da postoji radikalan raskid sa njim je nerealna“, navodi izvor.

Saudijac koji je blizak tamošnjem kraljevskom dvoru se slaže sa ovim navodima.

„Postoje stvari na kojima je Qahtani radio koje moraju biti završene ili proslijeđene“, ističe on.

Posljednji zvanični komentar saudijske administracije o Qahtaniju bio je 15. novembra prošle godine kada su tužitelji naveli da je pod istragom i da mu je zabranjeno da napusti državu.

Dvije posjete UAE-u

Dobio je otkaz na mjestu kraljevskog savjetnika nakon ubistva Khashoggija, no dvosmislenost oko njegovog statusa izaziva pitanja da li i dalje ima utjecaja i iza scene.

Vjeruje se kako je Qahtani imao ključnu ulogu u ubistvu Khashoggija na početku tako što je pokušao privući da da dođe u Saudijsku Arabiju. On se susreo sa saudijskim timom ubica prije nego što su oni otišli za Tursku i navodno dao naredbu da ubiju novinara ako on odbije dobrovoljno se vratiti u domovinu.

Ignatius se poziva i na još jedan saudijski izvor koji navodi kako je Qahtani nedavno dva puta putovao u UAE iako bi trebao biti u kućnom pritvoru u Rijadu.

Savjetnik se navodno susreo i sa visokopozicioniranim osobama sa kraljevskog Centra za studije i medijske poslove u svome domu u Rijadu i rekao im kako je postao „žrtveni jarac“. Qahtani je vodio navedeni centar do nekoliko dana nakon ubistva Khashoggija.

Američki list piše kako, „umjesto da promjeni svoje impulsivno ponašanje, MBS nastavlja sa svojim autokratskim načinom vođenja stvari i bespoštednom kampanjom protiv rivala“, prema navodima iz SAD-a i Saudijske Arabije.

Izvor: Al Jazeera