Mediji: Bh. parlament priprema rezoluciju kao odgovor Hrvatskoj

Politička kriza negativno utiče i na poslovni ambijent a pad stranih investicija je konstantan, kažu poslodavci (EPA)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine već bi na prvoj idućoj sjednici mogao razmatrati prijedlog rezolucije o osudi uplitanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH, doznaju bh. mediji.

Rezoluciju, koja je svojevrstan odgovor na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koju je prošlog tjedna usvojio Hrvatski sabor, predložit će Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), potvrdio je zastupnik te stranke u bh. parlamentu Saša Magazinović.

“Rezolucija je pripremljena i najvjerojatnije će već u utorak biti puštena u proceduru”, kratko je novinarima potvrdio Magazinović, ne želeći iznositi više detalja o sadržaju.

Konstitutivnost Srba i Bošnjaka u Hrvatskoj

U prijedlogu rezolucije, prema informacijama koje su procurile do medija, problematizira se inzistiranje Hrvatske na poštivanju načela konstitutivnosti kao osnove za svaki model uspostave vlasti u BiH, odnosno legitimnog predstavljanja njezinih naroda u tijelima vlasti.

“Ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da pripadnici ova dva naroda broje više od 215.000 stanovnika Republike Hrvatske te da popratno u Hrvatskom saboru omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa”, stoji uz ostalo u prijedlogu rezolucije koju citiraju bh. mediji.

Obavijestiti i EU

Bude li rezolucija usvojena, ona bi, osim Hrvatskoj i njenim dužnosnicima, bila upućena i tijelima Europske unije.

U SDP-u vjeruju kako će njihov prijedlog rezolucije dobiti potrebnu potporu u Zastupničkom domu državnom parlamentu jer su takav dokument navodno spremni podržati svih osim HDZ-a BiH, koji u tom domu ima pet od 42 zastupnika.

Agencija Patria javlja da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH pozvati odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u Republici Hrvatskoj na obustavu i napuštanje svih oblika djelovanja koji predstavljaju uplitanje Republike Hrvatske u unutardržavna pitanja Bosne i Hercegovine, naročito pitanja njenog unutarnjeg administrativno-teritorijalnog ustrojstva i izbornog zakonodavstva.

Izvor: Agencije