Mediji: Bezobzirni princ potiče na još jedan građanski rat

Haftar je posjetio Saudijsku Arabiju, gdje su mu obećali milione dolara pomoći za vojnu operaciju (Al Jazeera)

Američki list The Washington Post u današnjem uvodniku piše da “bezobzirni saudijski prestolonasljednik potpiruje još jedan građanski rat”.

Vojna ofanziva na Tripoli pokrenuta je uz finansijsku pomoć Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, navodi taj list.

Vlade spomenutih arapskih država i Rusije namjerno su sabotirale međunarodne napore koji imaju podršku Evropske unije, Afričke unije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa, dodaje WP.

Prema listu, novac predviđen za isplaćivanje naknada plemenskim vođama i regrutiranje novih boraca “predstavlja još jedno bezobzirno kockanje Mohammeda bin Salmana, koji je već pokrenuo vojnu intervenciju u Jemenu, uz neuspjele pokušaje da potčini katarsku i libansku vladu”.

Haftar posjetio Saudiju prije ofanzive

The Washington Post postavlja pitanje šta je to potaklo penzioniranog generala Khalifu Haftara da zaključi kako bi trebao težiti vojnoj pobjedi, a ne kompromisu?

Nakon godina previranja u Libiji izaslanici UN-a vjerovali su da će se ovog mjeseca približiti rješenju potpisivanjem sporazuma koji bi mogao okupiti različite frakcije na konferenciji kako bio postignut dogovor o uspostavi jedinstvene vlade i plan za izbore.

“Nekoliko dana prije pokretanja posljednje ofanzive Haftar je posjetio Saudijsku Arabiju, gdje su mu obećali milione dolara pomoći za plaćanje vojne operacije.”

List navodi da je odgovor na to pitanje postepeno postajao jasniji u posljednjih nekoliko dana: 75-godišnji ratni komandant [Haftar], koji želi postati sljedeći libijski diktator, pokrenuo je ofanzivu na glavni grad Tripoli, a njegovu ofanzivu podržali su i potakli Saudijska Arabija, Egipat i UAE.

List nastavlja i kaže da je Haftar godinama imao podršku tih stranih sila, ali i Francuske, čak i kad je kontrolirao istočnu Libiju i uspostavljao suparnički režim vladi u Tripoliju, koja ima podršku UN-a.

Sisijevo odobrenje i podrška generalu

Prema izvještaju objavljenom u The Wall Street Journalu, Haftar je posjetio Saudijsku Arabiju nekoliko dana prije pokretanja posljednje ofanzive na Tripoli, gdje su mu obećani milioni dolara pomoći za operaciju, prenosi WP.

Navodi se da je Haftar dobio izričito odobrenje od Abdela Fataha al-Sisija kad se u nedjelju susreo s njim u Kairu, samo nekoliko dana nakon što se egipatski predsjednik vratio iz posjete američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Bijeloj kući.

Sisi nije pokazivao nikakvo oklijevanje u suprotstavljanju američkim zahtjevima da Haftar okonča svoju ofanzivu.

List zaključuje da se Trump često žali na američke klijente koji prihvataju pomoć i zaštitu Washingtona kako bi iskoristili njegove greške, a najbolji primjer za to jesu događanja u Libiji.

Izvor: Al Jazeera