Mediji: Balkanski narkokartel najveća prijetnja Australiji

Balkanske bande, pokazuje istraga australskih kolega, uspostavile su „neprobojni upliv" u skoro svaki dio australskog društva (AP)

Grupa kriminalaca iz Crne Gore i Srbije na čelu je jedne od najvećih narkokartela na svijetu i preplavljuje Australiju tonama kokaina i ekstazija svake godine, piše sidnejski Daily Telegraph.

Navodi se kako ovaj „sofisticirani kartel“ predvode neki od najtraženijih ljudi Australije i da on planove i pošiljke narkotika planira na Balkanu, a potom ih iz Afganistana i Kolumbije prevozi u Australiju.

Povjerljivi izvještaji Australske federalne policije (AFP) upozoravaju kako kartel trenutno regrutira novu generaciju članova „u nastojanju da potvrdi svoj autoritet u australskoj trgovini drogom“.

Vlasti nemoćne

Balkanske bande, pokazuje istraga australskih kolega, uspostavile su „neprobojni upliv” u skoro svaki dio australskog društva i sada regrutiraju mlade kriminalce za pomoć u dopremanju narkotika u luke ove države.

Uspostavili su baze u Crnoj Gori, Španiji i holandiji kako bi transportirali narkotike, oružje i novac.

„Balkanski organizirani kriminal je sada najveća prijetnja Australiji. Tako je utvrđen, discipliniran i utjecajan u lokalnim zajednicama da predstavlja ozbiljan izazov za borbu“, kazao je neimenovani službenih snaga sigurnosti.

„Više ne djeluju po etničkim linijama već stalno formiraju nove saveze. Angažiraju druge grupe za druge poslove i veoma je teško dobiti izvore u zajednicama da pomognu u borbi.“

Pomoć Miloševića

Jedna povjerljiva procjena Australske federalne policije također navodi kako balkanska kriminalna grupa širi svoju „porodicu“ kako bi pripremila članove da preuzmu multimilionske poslove kroz „efikasne planove o preuzimanju“.

Porodice se opisuju kao klanovi, napravljeni po uzoru na mafijaške, čiji su članovi u Australiju došli iz država nastalih raspadom Jugoslavije i čiji su članovi došli „drugim talasom migracija“ sa Balkana 1980-ih i 1990-ih. Ovu seobu u Australiju, piše Daily Telegraph, sponzorirao je bivši srbijanski režim predvođen Slobodanom Miloševićem.

Također se navodi kako su balkanski kriminalci veoma uspješni u svom djelovanju te da imaju „više uspjeha sa narkoticima nego neuspjeha“.

Australce zabrinjava i činjenica da se, kako je utvrdila policija, nekoliko poznatih osoba iz krimi svijeta, za koje se mislilo da su se povukle krajem prošlog stoljeća, vratilo u globalne narko-operacije i da se nalaze u bazama Crne Gore, Srbije i Španije.

Šest tona godišnje

Između Crne Gore i Australije ne postoj sporazum o izručivanju traženih osoba, ali australska i policija Srbije rade na ovim slučajevima.

Australska policija je odbila komentirati ove navode o balkanskim grupama, dok je Europol potvrdio umiješanost Zapadnog Balkana u organizirani kriminal u Australiji.

Izvor: Agencije