Mediji: Assange neće biti optužen za otkrivanje tajnih alata CIA-e

Haker
Grupe su navodno bile umiješane u napade i hakiranje za otkup sredstava i hakiranja međunarodnih banaka i računa klijenata (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da ne podigne optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alata Centralne obavještajne agencije – CIA za špijuniranje, javlja briselski portal Politico, pozivajući se na navode američkog dužnosnika i još dvije osobe upoznate sa slučajem.

Takav potez iznenadio je stručnjake za nacionalnu sigurnost i pojedine bivše dužnosnike s obzirom na nedavnu odluku tužiteljstva da osnivača WikiLeaksa optuži za kršenje Zakona o špijunaži, navodi Politico, kako prenosi Tanjug.

Ističe se kako ovakva odluka znači da se Assange neće suočiti s kaznom zbog javne objave digitalnih šifri, poznatih kao “Vault 7”, jednog od najmoćnijih alata iz arsenala CIA-e korištenih za hakiranje uređaja.

To je dovelo do toga da pojedini alati postanu beskorisni za CIA-u i osiguralo je pristup tim alatima stranim špijunima i hakerima.

Obznanjeno ukupno 17 optužnica

Ministarstvo pravosuđa SAD-a obznanilo je nedavno 17 optužnica protiv osnivača WikiLeaksa, u kojima tvrdi da je protuzakonito objavio imena tajnih izvora te da se udružio s bivšim analitičarem američke vojske Bradleyjem Manningom kako bi dobio pristup tajnim informacijama.

Zamijenjena optužnica podignuta je nešto manje od mjesec dana nakon što je Ministarstvo pravosuđa objavilo manju optužnicu protiv Assangea.

Optužen je za udruživanje s Manningom, kako bi dobio pristup vladinom računaru, u sklopu curenja stotine tisuća američkih vojnih izvještaja o ratovima u Afganistanu i Iraku, koji su objavljeni na WikiLeaksu 2010. godine.

Bradley Manning je, nakon osude 2013. godine, objavio kako je prešao u ženski spol i sada se zove Chelsea Manning.

Assange je nakon sedam godina boravka u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu nedavno uhićen i 1. svibnja osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta jamčevine.

Izvjestitelj Ujedinjenih naroda, koji je zajedno s liječnicima nedavno posjetio Assangea u zatvoru, rekao je da osnivač WikiLeaksa ima “sve simptome psihološkog mučenja”, kojima je godinama izložen.

UN: Simptomi psihološkog mučenja 

“Progon Juliana Assangea sada se mora završiti”, rekao je Nils Melzer, neovisni stručnjak Ujedinjenih naroda i profesor međunarodnog prava.

Otkad je WikiLeaks objavio povjerljive američke dokumente 2010. godine, pokrenuta je “nemilosrdna i neumoljiva kampanja zastrašivanja i klevetanja protiv Assangea”, ne samo u SAD-u nego i u Velikoj Britaniji, Švedskoj i, odnedavno, u Ekvadoru, rekao je Melzer.

Izvjestitelj UN-a, koji je rekao da govori u vlastito ime, posjetio je 9. svibnja Assangea zajedno s liječnicima specijaliziranim za žrtve torture.

Melzer je rekao da je, nakon detaljnog liječničkog pregleda, ocijenjeno da je Assangeovo zdravlje “ozbiljno ugroženo zbog neprijateljskog okruženja koje traje nekoliko godina”.

Izvor: Agencije