Mediji: Assadove snage izvele 216 napada hemijskim oružjem

Kemijski napad, Sirija
Režimske snage su 21. augusta 2013. izvele smrtonosni napad hemijskim oružjem na Istočnu Ghoutu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska upozorile su režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada o uporabi kemijskog oružja u toj zemlji, navodeći da će im biti pružen potreban odgovor u slučaju takvog napada.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, britanski i francuski ministri vanjskih poslova Jeremy Hunt i Jean Yves Le Drian, potpisali su zajedničku izjavu u vezi s napadom kemijskim oružjem iz travnja prošle godine, izvedenom u Doumi, u blizini Damaska, kada je poginulo 78 civila. 

Naglasili su da je napad izveden nakon nepunih godinu dana od napada izvedenog na Khan Shaykhun.

Istaknuli su kako su ove tri zemlje suglasne da će odgovoriti ukoliko dođe do uporabe kemijskog oružja u Siriji.

Upozorenje sirijskom režimu

S tim u vezi, upozorili su sirijski režim da ne izvodi takve napade. 

U izjavi je navedeno da Assadov režim ima povijest uporabe kemijskog oružja na svom narodu. 

Smatraju da napadi kemijskim oružjem krše međunarodne norme, uzrokuju velike patnje i pogoršavaju situaciju u Siriji. 

Naveli su i da Assadov režim nije zaštićen od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u smislu odgovornosti zbog upotrebe kemijskog oružja.

Snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od početka rata, 2011. godine, u toj zemlji izvele su 216 napada kemijskim oružjem, javlja Anadolija.

Od masakra u Khan Seyhunu, u kojem je ubijeno 100 ljudi, prošle su dvije godine, a od onoga u Doumi, u kojem je stradalo 78 civila, prošla je godina. 

Režimske snage su do danas u Damasku i na njegovoj periferiji izveli 99 napada kemijskim oružjem, Idlibu 45, Hami 29, Halepu blizu 27, Homsu sedam, Derrai četiri i Deir ez-Zoru tri napada, piše agencija Anadolija.

Ekipa Anadolije u Khan Seyhun ušla je samo dan nakon napada, 5. travnja 2017. godine, kada su kamere te agencije zabilježile da u napadnutom području nema vojne infrastrukture.

U Istočnoj Ghouti poginulo 1.400 civila

Bombardirana lokacija obilovala je silosima za čuvanje žita.

Režimske snage 21. kolovoza 2013. godine izvele su napad kemijskim oružjem na Istočnu Ghoutu, u kojem je poginulo više od 1.400 civila.

Zajednički istražni mehanizam – JIM Ujedinjenih naroda i Organizacije za zabranu hemijskog oružja – OPCW formiran je 27. listopada 2017. godine.

Vijeću sigurnosti UN-a uputio je izvješće u kojem je navedeno kako se režim smatra odgovornim za napad na Khan Shaykhun izveden 4. travnja 2017. godine, u kojem je poginulo više od 100 civila.

Assadov režim je 19. ožujka na Doumu, distrikt u Istočnoj Ghouti, izveo napad klorom.

Izvor: Agencije