Mediji: Ante Ramljak ponudio ostavku na mjesto povjerenika za Agrokor

Ante Ramljak, Martina Dalić, Agrokor
Mediji javljaju da je Ramljak odlučio otići zbog konstantnih napada i pritisaka (Al Jazeera)

U Vladi Hrvatske cijelu cijelu večer u utorak trajali su razgovori između premijera Andreja Plenkovića i njegovih najbližih suradnika s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom i predstavnicima vjerovnika koncerna, javljaju hrvatski mediji.

Prema tim informacijama, povjerenik Vlade za Agrokor odlučio je zbog konstantnih napada i pritisaka ponuditi ostavku, piše Večernji list.

Tomu su se, prema informacijama lista, usprotivili predstavnici vjerovnika, koji zahtjeve za Ramljakovim odlaskom drže politikantstvom.

Vjerovnici su upozorili da je očuvanje procesa Agrokora i dovođenja do njegova kraja ključan posao koji se mora odraditi, a dio vjerovnika, kako piše Večernji list, kaže da oni plaćaju kako samog Ramljaka, tako i savjetnike te da Vlada nema ništa s time, pa samim time ne može ni snositi bilo kakvu političku odgovornost za angažiranje Ramljakove bivše tvrtke.

Dalić: ‘Sve ćete doznati sutra’

Više hrvatskih portala objavilo je u utorak navečer kako je Ramljak, prema neslužbenim informacijama, podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor te da o tomu traju razgovori u Banskim dvorima, prenosi Hina.

“Sve ćete doznati sutra”, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić novinarima ispred Banskih dvora.

Dalić je oko 21:50 napustila zgradu Vlade, ispred koje su se okupili brojni novinari nakon što je više medija objavilo neslužbenu informaciju kako je Ramljak, navodno, ponudio ostavku na sastanku u Vladi.

Ramljak je Banske dvore napustio oko 21:20, a, prema neslužbenim informacijama, formalna odluka o njegovoj ostavci očekuje se sutra.

Da je Ramljak ponudio ostavku neslužbeno doznaje i Jutarnji list, na čijem portalu piše kako su Banskim dvorima cijele večeri trajali sastanci o situaciji u Agrokoru i njegovoj budućnosti, da je tim sastancima nazočio i Ramljak, a iz zgrade Vlade izašao na stražnji izlaz.

Hrvatski tjednik Nacional ranije je izvijestio da premijer Plenković, navodno, razmišlja o manjoj rekonstrukciji Vlade te u tom kontekstu spominje mogućnost smjene potpredsjednice i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Dalić je, inače, u četvrtak pred saborskim Odborom za gospodarstvo izjavila da je ona glavni autor “Lex Agrokora”.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, istaknula je i da je ona glavni autor Zakona o izvanrednoj upravi, poznatijeg kao “Lex Agrokor”.

“Ja sam glavni autor ‘Lex Agrokora'”

“Ja sam glavni autor zakona. Sve ove odredbe napisane su ili po mojim riječima, prekontrolirane od mene ili po mom nalogu. Posjedujem jedinstveno iskustvo u privatnom i u javnom sektoru, znanje, akademske titule, koje su mene identificirale kao najprikladniju osobu koju hrvatska Vlada ima da bi se bavila ovim problemom”, rekla je Dalić.

Na sjednici Odbora za gospodarstvo Dalić i izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnosili su izvješće o tomu kako teče proces nagodbe u Agrokoru, kao i o cjelokupnom procesu restrukturiranja koncerna te odgovaraju na pitanja – od toga u kojoj je fazi nagodba, ali i na ona vezana za konzultantske ugovore, odnosno velika novčana primanja savjetnika.

I Dalić i izvanredni povjerenik za Agrokor naglasili su kako nisu u sukobu interesa i da su sve radili pošteno i sukladno zakonu.

Dalić je rekla kako nema nikakve mistifikacije u vezi s nastankom tog zakona osim, kako je rekla, strašnih okolnosti njegova nastanka.

“Način i brzina kojom smo svi u Vladi reagirali bili su primjereni događajima i pokazali smo da se u Hrvatskoj možemo suprotstaviti ovakvim problemima. Rezultatima koje je ovaj zakon polučio možemo biti zadovoljni”, rekla je Dalić.

Ustvrdila je također da fond Knighthead nije sudjelovao u njegovoj pripremi te da se nije srela niti razgovarala s njihovim predstavnicima.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak istaknuo je kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procijene da je kompromitirao postupak izvanredne uprave.

Ramljak je u obraćanju opisao tešku situaciju u kojoj je našao Agrokor kad je 10. travnja 2017. ušao u koncern na temelju odluke Trgovačkog suda.

Među ostalim, osvrnuo se i na “Texo menadžment”, tvrtku u kojoj je radio prije Agrokora, a angažirana je kao savjetnik izvanredne uprave.

Ramljak: ‘Spreman sam snositi posljedice’

“Kad sam prihvatio posao izvanrednog povjerenika, nisam imao vremena detaljno se upoznavati sa situacijom jer sam morao u kratkom vremenu osigurati novac”, rekao je te pojasnio da se morao osloniti na ljude koje poznaje, kojima vjeruje i s kojima je blisko surađivao te da nikad nije imao namjeru kriti njihova imena.

U tom smislu kazao je da je već 12. travnja prošle godine objavio tko je u njegovom savjetničkom i konzultantskom timu.

“Taj moj potez netko može procijeniti nemoralnim i koruptivnim”, kazao je, izrazivši žaljenje zbog toga, te naveo da je spreman podnijeti svaku žrtvu.

Kazao je i da je u trenutku kad je bio imenovan zatekao potpuno prazne račune, da je stanje na njima bilo “doslovno šest kuna” (82 eurocenta), a da je trebalo isplatiti plaće radnicima, za što je bilo potrebno 200 milijuna kuna (27,1 milijun eura), kao i da je imao samo tri radna dana da osigura novac od banaka.

Do kraja dana u srijedu, 12. travnja, sa četirima bankama dogovoren je kredit od 80 milijuna eura, naveo je.

Ramljak je, među ostalim, rekao i kako je već krajem travnja (27. travnja) vjerovnicima morao priopćiti da se ne mogu pouzdati u službena financijska izvješća kompanije pripremljena za vrijeme Ivice Todorića, jer je bilo očito da ne prikazuju stvarno stanje u kompaniji.

Naveo je i da je, sukladno zakonskoj obvezi, u travnju prošle godine izabrao glavnog savjetnika za restrukturiranje, tvrtku AlixPartners, te angažirao i druge pravne i financijske savjetnike, revizore i druge specijalizirane savjetnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije