Mediji: Agrokor se zadužio 48,3 miliona eura

Slovenski novinari su kontaktirali hrvatsku kompaniju gdje su im poručili da zbog berzovnih pravila ne smiju davati osjetljive informacije (Arhiva)

Četiri kompanije iz sastava koncerna Agrokor dobile su 48,3 miliona eura kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za pripremu izvoza, navodi se u saopćenju o ugovaranju kredita i preuzimanju garancija Jamnice, Zvijezde, Leda i PIK Vrbovca, javlja Hina.

Ukupan iznos glavnice kredita Jamnice je 15 miliona eura, otplaćivat će ga u 24 jednake tromjesečne rate, od kojih prva dospijeva na naplatu 30. juna 2019. godine, a rok vraćanja kredita je 30. juni 2025. godine.

Ledo je sklopio ugovor o kreditu od 3,3 miliona eura, s rokom otplate od 12 mjeseci, Zvijezda je ugovorila zajam od 10 miliona eura, s rokom vraćanja od godinu dana, a PIK Vrbovec od 20 miliona eura, također s rokom otplate od 12 mjeseci.

Slabiji poslovni rezultati

Agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga Moody's, kako podsjeća Hina, nedavno je snizila rejting Agrokora zbog kombinacije slabijeg prošlogodišnjeg poslovnog rezultata i visokog nivoa zaduženosti Grupe.

Agrokorov kreditni rejting je pao sa B2 na rang B3, uz stabilne izglede, a istovremeno Moody's je snizio rejting za vrijednosne papire Agrokora koji dospijevaju 2019. i 2020. godine na B3 sa B2, navodi hrvatska agencija.

Slovenski portal Siol.net objavio je ranije opsežnu analizu poslovanja Agrokora pod naslovom “Todorićev Agrokor: začetek konca balkanskega imperija?”, prenosi Index.

Analize zaključuju da bi najveći hrvatski poduzetnik Ivica Todorić ubrzo mogao ostati bez dijela svog carstva, kako bi izbjegao bankrot.

“Bude li prodavao udjele u svojim kompanijama, gotovo neminovno slijede otpuštanja, a pad njegovog poslovnog imperija prelit će se i na druge zemlje“, pišu Primož Cirman i Vesna Vukovič za Siol.net.

Slovenski novinari su kontaktirali hrvatsku kompaniju gdje su im poručili da zbog berzovnih pravila ne smiju davati osjetljive informacije.

Izvor: Agencije