Mediji: Abramovič dobio izraelsko državljanstvo

Mediji navode da će Roman Abramovič biti najbogatija osoba u Izraelu (EPA)

Ruski milijarder Roman Abramovič, vlasnik nogometnog kluba Chelsea, koji nije uspio obnoviti britansku vizu, dobio je izraelsko državljanstvo i preselit će se u Tel Aviv, gdje je kupio nekretninu, objavili su izraelski mediji.

Abramovič je važio kao jedan od najbogatiji ljudi u Velikoj Britaniji od kada je 2003. godine kupio premijerligaški nogometni klub.

Njegova britanska viza je istekla prošlog mjeseca, a proces obnove vize se neuobičajeno odužio.

Bez vize za kraće boravke

Britanska vlada je odbila komentirati taj slučaj.

Internetska stranica Ynet, koja pripada najprodavanijem izraelskom dnevnom listu Yediot Aharanoth, objavila je da je Abramovič, koji je Jevrej, sletio u ponedjeljak u Tel Aviv i primio dokumente koji potvrđuju njegov status izraelskog državljana.

Izrael dodjeljuje državljanstvo svakom Jevreju koji se želi useliti, a pasoš se može odmah izdati.

S izraelskim pasošem se može ući u Veliku Britaniju bez vize za kraće boravke, ali je viza potrebna ako osoba želi tamo raditi.

Odnosi između Londona i Moskve su dodatno zategnuti od slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u martu u britanskom gradu Salisburyju.

‘Najbogatija osoba u Izraelu’

Velika Britanija je prst krivnje uperila u Rusiju, koja poriče bilo kakvu umiješanost.

Abramovič je redovno posjećivao Izrael, a mediji prenose da je u staroj četvrti Tel Aviva, blizu morske obale, kupio nekadašnji hotel.

Navodi se i da će Abramovič biti najbogatija osoba u Izraelu.

Izvor: Agencije