Medicinski timovi ljekara iz BiH doputovali u Novi Pazar

jekarski tim iz Bosne i Hercegovine u susjednu Srbiju je upućen nakon poziva u pomoć (Anadolija)

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine stigli su u Novi Pazar u susjednoj Srbiji kasno poslije podne u petak, kako bi u tom gradu pomogli kolegama u borbi protiv korona virusa.

Petnaest uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te Hitne pomoći i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla došli su kao pomoć kolegama u Novom Pazaru.

Šef Klinike za infektologiju na KCUS-u, doktor Rusmir Baljić, koji se također nalazi u timu koji je došao pomoći u Novom Pazaru rekao je Al Jazeeri da je prvi dojam kako opreme u novopazarskoj bolnici ima dovoljno ali je bolnica u deficitu sa medicinskim kadrom.

“Naši timovi će im biti od velike koristi”, rekao je Baljić. “Pritisak pacijenata je ogroman, hospitaliziranih je skoro 200 [pacijenata]”, dodao je.

Novi Pazar je žarište virusa

Novi Pazar ima oko 70.000 stanovnika i jedno je od žarišta korona virusa u Srbiji, na jugoistoku zemlje. U posljednja 24 sata od COVID-a 19 u Novom Pazaru je preminulo deset pacijenata.

Ljekarski tim iz Bosne i Hercegovine u susjednu Srbiju je upućen nakon poziva u pomoć koji su proteklih sedmica stizali zbog velikog broja zaraženih novim korona virusom. 

Više od 60 ljekara i medicinskih radnika u Novom Pazaru također je oboljelo od novog korona virusa.

Planirano je da medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle u Novom Pazaru ostanu deset dana. Kako navodi agencija Anadolija, iako je prethodno odbila pomoć koja je ponuđena iz Bosne i Hercegovine, Srbija je naknadno ipak dala saglasnost da bosanskohercegovački ljekari dođu i pomognu u Novom Pazaru.

 “Ljekari iz Sarajeva će raditi u tri tima, ovisno o specijalizaciji. Jedan tim će raditi u Respiratornom centru, drugi tim u Infektivnom odjelu a treći na trijažnom punktu”, rekao je Baljić. “Dio ljekara je odmah uključen u rad, i to je tim iz Hitne pomoći, koji upravo vozi teškog pacijenta u Niš”, dodao je on.

“Ostali ljekari počinju raditi od sutra”.

Izvor: Al Jazeera i agencije