McCain tražio da Trump ne prisustvuje sahrani

Donald Trump, SAD
Trumpov istup izazvao je reakcije demokrata, ali i neslaganje jednog od vodećih njegovih republikanskih suradnika (EPA)

Američki senator John McCain, koji je preminuo u subotu, zatražio je u političkom testamentu da mu na sahrani govore bivši američki predsjednici Barack Obama i George w. Bush, ali i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U Washingtonu je čak i smrt politička stvar, što je senator iz Arizone dobro razumio, budući da je poslao nepogrešivu poruku Bijeloj kući, nakon što je i za života govorio da su Trumpovo ponašanje i populistički stil suprotni osnovnim vrijednostima SAD-a i svjetskoj ulozi koju ta zemlja treba da ima.

Priznanje McCainu za hrabrost, čast, poštenje, karakter i spremnost da preispita svoje greške dolaze u vrijeme kada se Trump suočava s javnom debatom o svojoj ličnosti i ponašanju.

Prošlosedmično priznanje krivice njegovog bivšeg advokata Michaela Cohena i presuda bivšem šefu kampanje produbili su političku i pravnu oluju koja bijesni oko Bijele kuće, ali nisu natjerali mnoge republikance da počnu kritizirati Trumpa.

Jasna poruka Trumpu

U tom kontekstu, ceremonije odavanja počasti preminulom McCainu postaju više od žaljenja za velikim političarem, postaju debata o političkom moralu i principima koji se očekuju od javnih ličnosti u već polariziranoj političkoj eri, koju je Trump dodatno produbio.

To što je McCain izabrao Obamu i Busha, dva čovjeka zbog kojih nikada nije ušao u Ovalnu sobu, da održe govor na njegovoj sahrani, a Trumpu praktično zabranio dolazak, šalje jasnu poruku.

S druge strane, u normalnim okolnostima, od predsjednika bi se očekivalo da u službenom saopćenju oda počast nakon smrti tako važne političke figure.

Trump je samo napisao tweet, i dok su članovi njegove najbliže porodice veličali McCainov karakter i zasluge, on to nije učinio.

Washington post piše da je Tramp odlučio da Bijela kuća ne izda saopćenje u kojem se hvali McCainov karijera u Senatu i u vojnoj službi, kao i činjenica da je bio ratni zarobljenik u Vijetnamu i u kojem je senator označen kao heroj.

Činjenica da nije pozvan na veliki nacionalni događaj koji će okupiti politički establišment i svjetsku elitu sigurno će zasmetati čovjeku poput Trumpa, koji voli da pravi teatar od svog mandata.

Baza posvećenih glasača

Međutim, navodi CNN, Trump možda dobije i izvjesne političke poene, budući da postoji baza njegovih posvećenih glasača koji su na McCaina gledali kao na političku relikviju, pogotovo nakon čestih napada na Trumpa.

Antagonizam između Trumpa i McCaina na neki način pokazuje i mikrokosmos promjene koju je bivši njujorški biznismen identificirao, a potom i iskoristio u Republikanskoj stranci.

Kada je kandidat Trump 2015. godine rekao da ne smatra da je McCaine heroj zato što je u Vijetnamu bio zarobljen, mnogi politički analitičari predviđali su da je na taj način stopirao svoj put ka Bijeloj kući.

Ali činjenica da je Trump odbio da se izvini i čak prosperirao bila je znak da razumije promjene u Republikanskoj partiji bolje nego bilo ko drugi.

McCain je do kraja života smatrao da Trump predstavlja historijsku anomaliju.

Izvor: Agencije