McCain o Srebrenici: Moralni neuspjeh i vječna sramota

John McCain: Hladna logika masovnih grobnica ponovo stoji nasuprot nas (EPA)

Američki senator John McCain (81) preminuo je u subotu, saopćeno je iz njegovog ureda, nekoliko dana nakon što je njegova porodica objavila da on prekida liječenje godinu dana nakon što je obznanjena dijagnoza da ima tumor na mozgu.

Ovaj politički veteran posjećivao Bosnu i Hercegovinu u više navrata, navodi agencija Patria.

Posljednji put bosanskohercegovačku prijestolnicu je posjetio u aprilu 2017. godine, kao predsjedavajući Odbora za oružane snage Senata SAD-a.

Bolja budućnost na dohvat ruke

“Američka politika usmjerena je ka podršci Bosni i Hercegovini i njenim građanima, poštivanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i podršci u evropskim integracijama”, kazao je McCain na konferenciji održanoj u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

“Sjedinjene Američke Države će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, njene aspiracije da postane dio Evropske unije i NATO-a, kao i reforme neophodne za ostvarenje njene evropske budućnosti. Jasno je kako se na tom putu ima mnogo toga za uraditi, uključujući reforme na jačanju vladavine prava, čuvanju nezavisnog sudstva, borbi protiv korupcije i unapređenju finansijske odgovornosti i transparentnosti.”

“No, i dalje imam nadu kako je bolja, obećavajuća budućnost Bosne i Hercegovine na dohvat ruke. Za realizaciju ovog potencijala trebaju teške odluke političkih lidera, donošenje kompromisa i dogovora i marljivi rad na reformama. Oni koji u Bosni i Hercegovini imaju hrabrosti i uvjerenja da premoste etničke podjele i urade ono što je neophodno kako bi promovirali stabilnost i prosperitet njihove države uvijek mogu računati na SAD i mene kao na prijatelje i partnere.”

Ne mogu se zaboraviti strahote u BiH

Nakon te prošlogodišnje posjete državama zapadnog Balkana, na svom Twitter nalogu je napisao: “Ovdje je počeo Prvi svjetski rat. Ovdje smo intervenirali nakon pokolja nevinih ljudi u Srebrenici. Povišene tenzije u regiji trebaju puno više pažnje SAD-a. Moja je poruka na povratku našem državnom sekretaru i ministru odbrane bila da moramo obratiti više pažnje.”

Tokom sastanka u Washingtonu s tadašnjim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem u oktobru 2009. godine, senator McCain je istakao kako SAD ne može zaboraviti strahote koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom je istakao kako Bosna i Hercegovina može računati da će američki Kongres i Senat podržati Bosnu i Hercegovinu na putu u članstvo u NATO-u, kao i to da će se on lično angažirati s ciljem što snažnije podrške Bosni i Hercegovini, a sve radi eliminacije nepotrebno povećanih tenzija u Bosni i Hercegovini i stabilizacije stanja u zemlji.

Vječna sramota teških zločina

U kolumnama i intervjuima koje je objavljivao u mnogim svjetskim medijima, McCain je često isticao genocid počinjen u Srebrenici, navodeći kako ne treba dozvoliti da se slični zločini ponove bilo gdje drugo, piše Patria.

Tako je Srebrenicu spomenuo prije dvije godine, kada je bila u toku žestoka ofanziva snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na grad Halep.

“Hladna logika masovnih grobnica ponovo stoji nasuprot nas, a ime Halep će odjekivati kroz historiju, kao što odjekuju Srebrenica i Ruanda, kao svjedočanstvo našeg moralnog neuspjeha i vječne sramote.”

Izvor: Al Jazeera i agencije