May uvodi kodeks ponašanja za političare

Michael Fallon
Fallon je priznao da je dodirnuo koljeno novinarke 2002. godine te je dao ostavku (EPA)

Britanska premijerka Theresa May objavila je kodeks ponašanja za sve svoje zastupnike i stranačke dužnosnike kao odgovor na sve češće optužbe za nedolično ponašanje u parlamentu.

Britanski parlament posljednja je u nizu institucija zahvaćenih skandalom zbog spolnog uznemiravanja nakon otkrića slučaja holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, koji je potaknuo tisuće žena i muškaraca da progovore o sličnim iskustvima.

Britanski ministar obrane Michael Fallon podnio je u srijedu ostavku uz objašnjenje da je njegovo ponašanje bilo ispod propisanih standarda, čime je May izgubila važnog saveznika u krhkoj manjinskoj vladi.

Optužbe za seksualno uznemiravanje otkrivene su kad je Fallon priznao da je dodirnuo koljeno novinarke Julije Hartley-Brewer 2002. godine.

May je stoga u petak na portalu Konzervativne stranke objavila kodeks ponašanja kakvo se očekuje od izabranih i imenovanih članova stranke, procedure za kršenje tih pravila i stranačke definicije diskriminacije, uznemiravanja, spolnog uznemiravanja i maltretiranja.

Procedura u rješavanju pritužbi

“Ovaj kodeks prvi put na jednom mjestu donosi proceduru koju će stranka primjenjivati u rješavanju pritužbi, uz niz dodatnih mjera koje smo uveli u svjetlu nedavnih optužbi”, objasnila je u pismu predsjedniku donjeg doma parlamenta, kako prenosi Hina.

May je istaknula da parlament također treba preuzeti veću odgovornost za zaštitu radnika u sustavu, ponovivši svoj poziv na zajedničku, transparentnu i neovisnu proceduru za žalbe za sve koji rade u Westminsteru.

May je također navela da će se u ponedjeljak sastati sa čelnicima drugih stranaka kako bi razgovarali o posebnom prijedlogu za rješavanje žalbi u parlamentu.

Izvor: Agencije