May: Sporazum o Brexitu nema dovoljnu podršku u Parlamentu

Theresa May, Parlament, Velika Britanija
Theresa May objavila je da će 7. juna odstupiti s pozicije predsjednice stranke, a sporazum će početkom mjeseca ponovno biti predstavljen parlamentu. (EPA)

Sporazum o Bregzitu dogovoren sa Briselom nema dovoljnu podršku u britanskom parlamentu da bi se poslanici treći put o njemu izjasnili, rekla je u ponedeljak premijerka Tereza Mej.

“U ovom trenutku nema dovoljne podrške parlamenta kako bismo se treći put izjasnili o sporazumu”, rekla je Mej.

Usvajanje tog sporazuma je uslov za uredan Bregzit, čiji je datum odgođen do 22. maja.

Konzervativna čelnica je dodala da se nada da će taj sporazum biti prihvaćen ove nedelje, nakon što su ga poslanici dva puta masovno odbacili.

“I dalje razgovaram sa kolegama kako bismo pronašli podršku da bismo mogli organizirati glasanje ove nedelje”, rekla je Mej poslanicima.

Premijerka se u ponedeljak sastala sa šefom laburističke oporzicije Džeremijem Korbinom, nakon što je u nedelju razgovarala sa poslanicima svog konzervativnog krila pobornika Bregzita bez ustupaka i nesklonih sporazumu o povlačenju.

Dvije opcije za Britaniju

Ali Korbin je potvrdio da njegova stranka neće podržati premijerkin tekst.

I severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je da se njihov stav nije promenio i da neće podržati dogovor o izlasku iz EU-a.

Čelnica DUP-a Arlin Foster rekla je to premijerki u telefonskom razgovoru nakon sastanka vlade.

Sporazum, zaključen nakon 17 meseci teških pregovora, okončava 46 godina zajedničkog života sa EU-om, primenom rezultata referenduma iz juna 2016, kojim je odlučeno za Bregzit.

On predviđa i prelazni peirod od dve godine za uređeni Bregzit.

Čelnici EU-a su dali dve opcije Terezi Mej na samitu 21. i 22 marta.

Ili će britanski poslanici ove nedelje izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno izaći iz EU-a, uz odgodu do 22. maja, ili će sporazum biti odbačen i London će do 12. aprila predstaviti alternativu i tražiti novo odlaganje, koje će ga obavezati da organizuje evropske izbore krajem maja.

Izvor: Agencije