May: Rusija vrlo vjerovatno odgovorna za trovanje Skripalja

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) u bolnici su u kritičnom stanju (EPA)

Britanska premijerka Theresa May saopćila je pred britanskim Parlamentom da je za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije “vrlo vjerovatno” odgovorna Rusija, javlja AP.

Ako se pokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja, Britanija će to smatrati “nezakonitom upotrebom sile” Rusije na teritoriji Britanije, javlja Reuters. May je naglasila da je Britanija spremna preduzeti jače mjere protiv Rusije.

Ona je također izjavila da je Skripal otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji. Ruski ambasador u Britaniji pozvan je na razgovor.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da bi Velika Britanija trebala u potpunosti istražiti slučaj napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u južnoj Engleskoj prije nego što razgovara s Rusijom, prenose britanski mediji.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) u bolnici su u kritičnom stanju od 4. marta, kada su pronađeni onesviješteni na klupi ispred trgovačkog centra u južnom engleskom gradu Salisburyju.

“Pročešljajte taj slučaj od početka do kraja, onda ćemo raspravljati o tome”, naveo je novinar BBC-ja Steve Rosenberg Putinove riječi kada je bio upitan o navodnom trovanju, prenosi Reuters.

‘Pokušaj ubistva iza kojeg stoji država’

Prethodno je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da trovanje Skripalja u Velikoj Britaniji nije pitanje za Vladu Rusije, prenosi Reuters.

“Spomenuti ruski državljanin radio je za jednu od specijalnih službi Velike Britanije, to se dogodilo na teritoriji Velike Britanije i ni na koji način nije pitanje za Rusku Federaciju, odnosno rusko vodstvo”, rekao je.

Peskov je kazao da nije čuo za optužbe britanskih političara o mogućoj umiješanosti Rusije u ovaj napad.

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat izjavio je da napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u južnoj Engleskoj djeluje kao pokušaj ubistva iza kojeg stoji država i očekuje da Moskva bude okrivljena.

Tugendhat je izjavio da trovanje bivšeg ruskog vojnog obavještajca, koji je špijunirao u korist Velike Britanije, i njegove kćerke djeluje “baš kao pokušaj ubistva iza kojeg stoji država”.

Izvor: Agencije