Oglasi

May poslije sastanka s Junckerom: Postigli smo napredak

Britanska premijerka kaže da je postignut napredak po pitanju 'čvrste granice' između dvije Irske, koji koči sporazum o Brexitu.
U interesu je obje strane da kada Velika Britanija napusti Evropsku uniju to bude na organiziran načinEPA

Nakon sastanka u Briselu s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom, britanska premijerka Theresa May izjavila je u srijedu da je postignut napredak po pitanju "čvrste granice" između Sjeverne Irske i Republike Irske, koji koči sporazum o Brexitu.

Premijerka je navela da vrijeme ipak ističe da se neophodne promjene "zacementiraju", prenosi Reuters.

"Vrijeme je od najveće važnosti, a u interesu obje strane je da kada Velika Britanija napusti Evropsku uniju to bude na organiziran način. Dakle, imali smo napretka", rekla je May, prenosi Tanjug.

Britanska premijerka doputovala je u srijedu u Brisel, na razgovore s dužnosnicima EU-a u sklopu obnovljenih napora da Parlament usvoji njen sporazum o Brexitu.

'Backstop' najveći problem

Na sastancima dužnosnika EU-a i Velike Britanije zadnjih dana nije postignut pomak nakon što je britanski Parlament odbacio sporazum o razvodu koji je May postigla s EU-om u novembru.

Glavni kamen spoticanja je takozvani backstop, zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, koja će, u okviru Velike Britanije, napustiti taj savez.

"EU neće ponovo otvoriti sporazum o izlasku, mi ne možemo prihvatiti vremensko ograničenje za 'backstop' ili jednostranu odredbu o izlasku", rekao je ranije Margaritis Schinas, glasnogovornik Evropske komisije.

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay također bi trebao doći u Brisel sredinom sedmice na razgovore s evropskim pregovaračem za Brexit Michelom Barnierom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.