May: Osumnjičeni za trovanje Skripalja su ruski agenti

Ruslan Boširov, Aleksandar Petrov, Novičok
London drži da su napad izvela dvojica časnika vojne obavještajne službe GRU (EPA)

Trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solisburyu vjerovatno je bila poruka drugim Rusima koji žive u inostranstvu, izjavila je danas britanska premijerka Theresa May.

May je u parlamentu rekla da sumnja da su “oni željeli da pošalju poruku Rusima koji žive negdje drugdje, a koji su bili umiješani u stvari povezane sa ruskom državom”, prenijela je agencija Reuters.

“Ipak, na Rusima je da objasne šta se dogodilo u Solisburyu”, navela je May.

May je prethodno izjavila da su dvojica glavnih osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove kćerke u Solisburyu, na jugu Engleske, agenti ruske vojnoobavještajne agencije.

May je rekla da su britanske obavještajne službe zaključile da su Aleksander Petrov i Ruslan Boširov radili za agenciju GRU, prenosi AP.

Britanski tužitelji optužili su u srijedu dvojicu Rusa za zavjeru s ciljem ubojstva dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije vojnim nervnim otrovom u engleskom gradu Salisburyju u ožujku ove godine.

Tužitelji su rekli da imaju dovoljno dokaza da optuže dvojicu ruskih državljana za zavjeru s ciljem ubojstva.

Izdan je europski uhidbeni nalog za Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, izjavili su.

Neće tražiti izručenje od Rusije

Policija je objavila fotografije dvojice muškaraca.

“Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje jer ruski ustav ne dopušta izručenje svojih građana”, rekla je Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva, kako prenosi Hina.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe koji je izdao desetke agenata britanskoj vojnoj obavještajnoj službi MI6, i njegova kći Julija nađeni su bez svijesti na javnoj klupi u Salisburyju 4. ožujka.

Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao “novičok” – smrtonosnu skupinu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska ‘70-ih i ‘80-ih godina.

Rusija je opetovano zanijekala bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Neil Basu, šef britanske protuterorističke službe, rekao je da dvojica osumnjičenih, u dobi od oko 40 godina, putuju pod lažnim imenima, ali da imaju originalne ruske putovnice. 

Tragovi kontaminacije u hotelskoj sobi

Po njegovim riječima, tragovi kontaminacije novičokom otkriveni su u hotelskoj sobi u Londonu u kojoj su odsjeli.

Izjavio je da su ti muškarci doputovali u Velikoj Britaniju 2. ožujka i napustili zemlju dva dana kasnije, 4. ožujka.

“Provedene su analize u sobi gdje su osumnjičeni odsjeli. Dva brisa pokazala su kontaminaciju ‘novičikom'”, rekao je Basu.

Britanska premijerka Theresa May dat će kasnije u srijedu izjavu u Parlamentu povodom razvoja događaja u slučaju Salisbury, objavila je oporbena Laburistička stranka na Twitteru.

Izvor: Agencije