May: Odgoda Brexita bila bi simbol političkog neuspjeha

Evropska unija je pristala odgoditi Brexit za još šest i po mjeseci (Arhiva)

Britanska premijerka Theresa May upozorila je da bi odgoda Brexita bila “moćan simbol političkog neuspjeha”, koji bi značio da će Velika Britanija učestvovati na evropskim izborima u maju, skoro tri godine nakon što su Britanci glasali da napuste blok.

U članku u Sunday Telegraphu, ona je, također, upozorila da, ukoliko zastupnici ne podrže njen sporazum prije samita Vijeća Evrope u četvrtak, “mjesecima, a moguće i nikada, Velika Britanija ne bi napustila Evropsku uniju.

“Ukoliko se predloži da ustuknemo i pregovaramo o novom sporazumu, to bi značilo mnogo duže odgađanje. O ideji da biramo članove Evropskog parlamenta tri godine nakon što smo izglasali napuštanje EU-a teško da se može i razmišljati”, piše britanska premijerka.

Rok ističe 29. marta

Očekuje se da će May pokušati dobiti parlamentarni pristanak na svoj sporazum o napuštanju EU-a po treći put u sedmici.

Nakon višemjesečnih političkih sporenja, zastupnici su glasali u četvrtak da odgode Brexit.

Time bi se vjerovatno izbjegao haotični scenarij napuštanja EU-a, zakazanog za 29. mart, bez postignutog sporazuma, iako nadležnost za njegovo usvajanje ili odbijanje ima i EU.

Evropska komisija saopćila je da će blok razmotriti svaki zahtjev, “uzmajući u obzir razloge za trajanje mogućeg produženja”.

Po zakonu, Velika Britanija je dužna napustiti EU 29. marta, sa ili bez sporazuma, ukoliko ne otkaže Brexit, ili ne osigura odgodu.

Dva odvijanja iz Parlamenta

May nastoji uvjeriti protivnike u svojoj Konzervativnoj stranci i njene parlamentarne saveznike da podrže sporazum o odlasku, koji je Parlament odbio već dva puta uvjerljivom većinom glasova.

Čelnik opozicionih Laburista Jeremy Corbyn izjavio je u nedjelju da je njegova stranka protiv sporazuma premijerke, ali je nagovijestio da bi laburisti podržali amandman koji daje podršku sporazumu pod uslovom da se o njemu održi novi referendum.

Također je izjavio da bi mogao predložiti novo glasanje o povjerenju vladi ukoliko Parlament opet bude glasao protiv sporazuma premijerke May, prenosi AP.

Izvor: Agencije