May najavila ostavku ako Parlament prihvati njen plan za Brexit

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da će dati ostavku ako njen plan za Brexit, koji je Parlament dvaput odbacio, prođe treći put, u posljednjem pokušaju da pobunjenike u vlastitoj Konzervativnoj stranci uvjeri da podrže dogovor s Briselom.

May je na sastaknu s konzervativnim zastupnicima rekla da će odstupiti ako njen “razvod” od Unije dobije zeleno svjetlo podijeljenog Parlamenta kako bi omogućila da novi premijer krene u novu fazu pregovora o budućim odnosima s EU-om.

“Sasvim mi je jasno raspoloženje stranke. Znam da postoji želja za novim pristupom, novim vodstvom za drugu fazu pregovora o Brexitu i ja tome neću stajati na putu”, rekla je May.

Njena izjava posljednji je dramatičan preokret u trogodišnjoj krizi u Velikoj Britaniji zbog Brexita, ali i dalje ostaje nejasno kako će, pa čak i hoće li Britanija napustiti Uniju.

Brojni konzervativci, koji žele radikalniji prekid veza s EU-om od onoga koji je May ispregovarala s Briselom, jasno su dali do znanja da će razmotriti mogućnost da podrže njen plan ako im obeća da će odstupiti i kaže kada će to učiniti.

‘Historijska dužnost’

May je već ranije obećala da će otići prije sljedećih redovnih izbora 2022. Pristavši na raniju ostavku, povećava šanse da njen sporazum o Brexitu prođe u Parlamentu prije novog roka, 12. aprila.

“Spremna sam dužnost napustiti ranije nego što sam planirala kako bih učinila ono što je dobro za našu zemlju i našu stranku”, rekla je May na stranačkom sastanku, prema isječcima koje je objavio njen ured.

“Sve u ovoj dvorani pozivam da podrže sporazum kako bismo obavili našu historijsku dužnost, proveli odluku britanskog naroda i izašli iz EU-a mirno i uređeno”, istakla je.

Očekuje se da će vlada u petak dati sporazum na treće glasanje u Parlamentu.

“To je bilo neizbježno i mislim da je donijela ispravnu odluku. Shvatila je raspoloženje stranke, što je iznenađujuće”, rekla je konzervativna zastupnica Pauline Latham.

Dogovor s EU-om

Dogovor May i Brisela znači da će Britanija napustiti jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju te evropska politička tijela. Međutim, on predviđa da se i dalje primjenjuju neka evropska pravila, osim ako se u budućnosti ne nađe način da se ne stvori “tvrda” granica između Sjeverne Irske, kojom upravlja Britanija, i Irske, članice EU-a.

Dok je May svojim zastupnicima objavljivala namjeru da odstupi, u glavnoj dvorani Parlamenta raspravljalo se o osam opcija Brexita, od novog referenduma, izlaska bez dogovora do sporazuma koji bi Britaniju ostavio u bliskom odnosu s EU-om.

Do konačnog rezultata vjerovatno se neće doći u srijedu, s obzirom na broj predloženih alternativa. Drugi krug glasanja očekuje se u ponedjeljak.

Velika Britanija trebala je napustiti Uniju 29. marta, ali zbog blokade u Parlamentu evropski čelnici dali su premijerki May dvije opcije na samitu 21. i 22. marta.

Ili će britanski zastupnici ove sedmice izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno će izaći iz EU-a, uz odgodu do 22. maja, ili će sporazum biti odbačen i London će do 12. aprila predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu, koja će ga obavezati da organizira evropske izbore krajem maja.

Izvor: Agencije