May: Moja smjena neće olakšati pregovore o Brexitu

Theresa May
May će od EU-a zatražiti ponovno otvaranje sporazuma o Brexitu (EPA)

Britanska premijerka Theresa May upozorila je da njena smjena ne bi olakšala pregovore o Brexitu, dok pojedini zastupnici njene Konzervativne stranke prijete da će joj izglasati nepovjerenje, a bivši ministar za Brexit je optužuje da se nije suprostavila “maltretiranju” zvaničnika Evropske unije.

Dok pojedini konzervativci pokušavaju da prikupe podršku za glasanje o nepovjerenju, May poručuje da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

“Promjena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promijeniti računicu u parlamentu”, istakla je May u intervjuu za televiziju Sky News.

Također je dodala da će naredna sedmica biti ključna za uspjeh razgovora o Brexitu i najavila da će se sastati sa liderima EU prije vanrednog samita Evropskog vijeća 25. novembra, prenosi Glas Amerike.

‘Tragična iluzija’

Bivši šef britanske diplomatije Boris Johnson ocijenio je da su sugestije premijerke May da se neka pitanja iz dogovora o Brexitu mogu korigovati u razgovorima o budućim vezama sa EU “tragična iluzija” ili “pokušaj prevare”.

May je u nedjelju rekla da se o okvirnom sporazumu o budućem odnosu Velike Britanije i EU još pregovara.

“Od svih laži koje trenutno pokušavaju da prodaju, najgora je da ovaj sporazum može nekako da se popravi u narednoj fazi pregovora”, napisao je Johnson u kolumni za Daily Telegraph.

On je rekao da se priča da je ovo kao nogometna utakmica u kojoj Britanci gube sa 1-0 na poluvremenu, ali da je premijerka sugerisala u intervjuu da to mogu da nadoknade i dobiju Brexit kakav žele, prenosi Reuters. 

“Bojim se da je ovo ili tragična iluzija ili pokušaj prevare… spremamo se da damo Evropskoj uniji pravo veta na naš odlazak iz carinske unije”, rekao je Johnson.

Politička kriza

Vijest da je postignut sporazum sa EU izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci.

Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podnijeli su ostavke, a više od 20 zastupnika uputilo je zvaničan poziv da se izglasa nepovjerenje May na položaju liderke stranke a samim tim i premijerke. Za glasanje o nepovjerenju potrebno je da se uputi 48 takvih pisama.

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz EU, žele jasan raskid s Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predviđene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu.

Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta iduće godine, ali bi ostala dio jedinstvenog tržišta do kraja 2020. godine.

Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbjeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici. 

Izvor: Agencije