Oglasi

May: Dogovor o Brexitu je ostvariv

Obris sporazuma je jasan u većini područja, ali raskorak postoji po pitanju irske granice, rekla je britanska premijerka.
Britanija odbacuje prijedlog EU da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji unutar evropskog bloka EPA

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da Velika Britanija i Evropska unija nemaju udaljene stavove u pregovorima o Brexitu i da je sporazum ostvariv, prenio je Tanjug.

Obraćajući se poslanicima britanskog parlamenta, May je rekla da je obris sporazuma jasan u većini područja, ali da raskorak postoji po pitanju irske granice.

Britanija odbacuje prijedlog EU-a da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji unutar evropskog bloka.

May je rekla da je to neprihvatljivo, ali da dvije strane sada razgovaraju o širem britanskom carinskom rješenju po kojem bi cijela Velika Britanija ostala u carinskom partnerstvu s EU-om.

Neslaganje oko irske granice

Glavni kamen spoticanja je insistiranje Velike Britanije da takvo rješenje mora biti privremeno.

May je navela da Britanija i EU ne trebaju dozvoliti da neslaganje oko irske granice ostavi dvije strane bez sporazuma o Brexitu, prenio je Reuters.

„Mi ne možemo dozvoliti da neslaganje ugrozi prospekte dobrog sporazuma i ostavi nas bez dogovora, što niko ne želi“, izjavila je Theresa May.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.