Matuzović i ostali se izjasnili da nisu krivi

Devetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, optuženih za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Bosanskoj Posavini, izjasnili su se da nisu krivi.

Suđenje bivšim vojnicima i oficirima HVO-a, čije je hapšenje u oktobru prošle godine izazvalo tenzije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, počelo je jutros.

Zapovjednik odbrane Orašja Đuro Matuzović i drugi, negirali su krivicu za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Orašju, Odžaku i dijelovima Posavine.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad Srbima.

Među uhapšenim je i Đuro Matuzović, penzionirani general HVO-a. Osim njega, uhapšeni su i pritvoreni Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić.

Odbrana: Komande stizale iz Zagreba

Tužilaštvo BiH optužilo ih je da su kao komandanti i pripadnici HVO-a, vojne policije HVO-a i stražari u logorima, počinili ratne zločine u periodu od 1992. do 1993. godine.

U pritvoru su proveli po mjesec dana, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Odbrana optuženih smatra da Tužilaštvo BiH nema dovoljno dokaza kojim bi optužnica bila potkrijepljena.

Tužilaštvo bi trebalo ispitati 142 svjedoka. Odbrana tvrdi da će ovaj proces trajati godinama s obzirom na broj dokaza. 

Odbrana tvrdi da bi se među dokazima mogao naći i lanac komandovanja koji je, navodno, stizao iz Zagreba.

Ukoliko Tužilaštvo BiH uspije dokazati navode iz optužnice, bivšim pripadnicima HVO-a prijeti kazna od najmanje 10 godina zatvora. 

Njihovo hapšenje u oktobru prošle godine izazvalo je tenzije između BiH i Hrvatske. Oštre reakcije stizale su od hrvatskih zvaničnika. Poruka iz Hrvatske bila je da će pravno i finansijski pomoći odbrani bivših pripadnika HVO-a, dok su udruženja ratnih veterana sa područja Orašja i iz Hrvatske organizovala proteste kako bi poručila da je Orašje odbranjeno u ratu i da nije bilo nikakvih ratnih zločina.

Izvor: Al Jazeera i agencije