Oglasi

Mattisu treba još dokaza u slučaju 'Khashoggi'

Šef Pentagona naveo je da mu trebaju dokazi da bi imenovao osobu odgovornu za ubistvo saudijskog novinara.
Mattis: 'Oni koji su naredili ubistvo Jamala Khashoggija trebaju položiti račune'EPA - Arhiva

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da mu je potrebno još dokaza da bi mogao imenovati osobu odgovornu za naređivanje ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Ako nešto kažem, potrebni su mi dokazi. Uvjeren sam da ćemo pronaći još dokaza o onome što se dogodilo. Ne znam šta će ti dokazi biti niti ko će biti umiješan", rekao je on u Ottawi, gdje se u četvrtak održava sastanak međunarodne koalicije koja djeluje u Siriji i Iraku.

Naveo je da ne želi špekulirati i stvarati "preuranjene zaključke" i da će govoriti tek kad bude imao "autoritet koji proizlazi iz činjenica".

'Pištolj koji se dimi'

"Vjerujemo da svi koji su bili direktno umiješani u ubistvo Khashoggija, koji su naredili njegovo ubistvo, trebaju položiti račune", rekao je šef Pentagona.

On je tako odgovorio na kritike republikanskog senatora Lindseyja Grahama, koji ga je dan ranije kritizirao zbog izjave da nema nepobitnog dokaza koji bi za Khashoggijevu smrt okrivio saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.