Oglasi

Mattis želi istragu o napadu ruskih plaćenika na saveznike SAD-a

Američki ministar odbrane kaže da je nedavni napad na položaj Sirijskih demokratskih snaga izveden bez znanja ruskih oficira.
Mnogi ruski državljani bore se u Siriji kao plaćenici za privatnu vojnu kompaniju Wagner, navodi više izvoraEPA Arhiva

Američki ministar odbrane Jim Mattis nije htio optužiti Moskvu za nedavni napad na položaj američkih saveznika u Siriji, ali je upozorio da želi provesti istragu, prenose svjetske agencije.

"Razumijem da ruska Vlada sada kaže da su neki njeni plaćenici bili umiješani u taj još nerazjašnjen napad na Sirijske demokratske snage (...) istočno od crte deeskalacije" s Rusijom, rekao je Mattis u avionu kojim se vraćao u Washington nakon sedmodnevne turneje po Evropi, prenosi agencija France Presse.

Taj je napad očigledno izveden "bez znanja ruskih oficira s kojima se dogovaramo preko komunikacijskog kanala" u zoni deeskalacije, dodao je.

Plaćenici ruske privatne kompanije

Agencija Reuters je objavila da je u Siriji poginulo i ranjeno oko 300 ljudi koji su radili za rusku privatnu vojnu firmu povezanu s Kremljem.

Washington je 7. februara izvijestio da je u zračnim udarima ubio najmanje sto prorežimskih boraca u okolici Deir Ezzora, uzvraćajući na napad na glavni štab kurdskih i arapskih boraca u Siriji koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, javlja France Presse.

Kružile su informacije da su među žrtvama bili i ruski plaćenici.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da u tom sektoru nije imalo svojih vojnika.

Međutim, mnogi ruski državljani bore se u Siriji kao plaćenici za privatnu vojnu kompaniju Wagner, navodi više izvora.

"Wagnerova grupa" nije legalna, jer su privatne vojne kompanije u Rusiji službeno zabranjene.

Borili se i na istoku Ukrajine

Međutim, o prisutnosti te organizacije, koja se borila i na istoku Ukrajine, u Siriji postoje brojni dokumenti.

Pojavila se u jesen 2015. godine, kada je Rusija povela kampanju zračnih udara kao podrška režimu Bashara al-Assada, piše na mrežnoj stranici lista Fontanka.ru, koji je opširno istraživao o toj organizaciji.

Broj pripadnika "Wagnerove grupe" u Siriji mijenja se ovisno o potrebi i ide od 2.500 u vrijeme najžešćih borbi, navodi dnevni list RBK, do 1.000 u prosjeku.

Njihov je broj smanjen u ljeto 2016. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.